Bosna i Hercegovinavjera

OTVOREN 34. Međunarodni molitveni festival mladih u Međugorju: Objavljujemo propovijed mons. Chullikatta

Apostolski nuncij u BiH Mons. Francis Assisi Chullikatt predslavio je svetu misu 26. srpnja 2023. godine na otvaranju 34. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju. Propovijed mons. Chullikatta prenosimo u cijelosti:

 

PRISPODOBA O SIJAČU

 

Vaša ekscelencijo mons. Aldo Cavalli
Nazočni preuzvišeni biskupi
Poštovani fra Zvonimire, župniče,
Poštovani svećenici, redovnici, bogoslovi i katehete,
Poštovani mještani, gosti i prijatelji Međugorja
Dragi mladi sudionici ovog radosnog festivala,
Dragi hodočasnici,
Draga braćo i sestre u Kristu!

1.Život svake osobe utkan je u Božje otajstvo, koje nam se svakim danom sve više otkriva i pomaže nam bolje razumjeti postanak ljudskog života. Najljepši i najdublji osjećaj koji često doživimo jest upravo osjećaj otajstva Boga koji nas od početka oblikuje na »svoju sliku, sebi slične« (Post 1,26), na jedinstven i neponovljiv način.

Svaki ljudski život sadrži u sebi jedan Božji san. Svaki ljudski život je dar ljubavi koju Bog daruje čovječanstvu; stoga, život svake osobe uvijek mora biti zaštićen, od začeća do prirodne smrti. Svaki ljudski život je dragocjen i treba ga prihvatiti s neizmjernom zahvalnošću. Svaki ljudski život je plod Božjeg daha života (usp. Post 2,7), novi Božji osmijeh cijelom čovječanstvu.

Uistinu, ljudski život prvo postoji kao misao u Božjem promislu, jer Bog je jedini tvorac neprocjenjivog dara života. Božja misao je temelj i ‘sjeme’ njegovog djelovanja. A život svakoga od nas nastaje iz te Božje misli koja, poput sjemena u utrobi naše majke, prvo postaje jedna stanica, pa dvije stanice, zatim embrij, i tako počinje pravi ljudski život čovjeka pojedinca. Svatko od nas, stoga, na početku svoga postojanja, izgleda poput male sjemenke, zatvorene i skrivene u majčinoj utrobi. Isto tako, Bog je htio da Marija, po Duhu Svetom (usp. Lk 1,35), začne i rodi Onoga u kojem će prebivati »tjelesno sva punina božanstva« (Kol 2,9), a ona da bude Bogorodica, »Isusova majka« (Iv 2,1; 19,25) i naša Majka.

2.Kad sjeme dospije na plodno tlo, u njemu se događa prekrasno čudo Božjeg stvaranja na zemlji. To je razlog današnje Isusove prispodobe o sijaču i sjemenu, u kojoj Isus tumači veliko otajstvo kraljevstva Božjega, koje je došao objaviti svijetu. Kraljevstvo Božje, čuli smo, Isus uspoređuje sa zrnom gorušice. To zrno je »doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stalno te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama« (Mt 13,32).

Vječno sjeme Božje riječi, utjelovljeno u Isusu, u svakom čovjeku uvijek traži “plodnu zemlju”. To jest, traži njegovu posvemašnju raspoloživost s kojom će je primiti u svoj život. A budući da u svakom odlučivanju čovjek ima potpunu slobodu koju mu je Bog darovao, posvema je izvjesno da će sjeme Božje riječi svako toliko naići na čovjekovu sljepoću, odbacivanje, sitničavost, pa čak i na nasilje. Dakako, Bog je itekako svjestan takvih prepreka i poraza. Međutim, On neumorno nastavlja sijati svoje sjeme u svijetu. To čini jer zna da sjeme njegove riječi, kad god padne na dobru zemlju, uvijek daje dobar plod (usp. Mt 13,8.23). Jednom posijano, sjeme Božjega kraljevstva stalno klija i raste, i donosi plod koji obećava, ravnajući se prema Božjem vremenu (usp. 1 Kor 3,6).

»Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi – poručuje Bog po svom proroku Izaiji – ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah « (Iz 55,10-11).

Isus Krist, utjelovljena Riječ Božja, potpuno je ispunio Božji plan o uspostavi Božjeg kraljevstva na zemlji, i tako je ispunio volju svog Oca. Nakon toga, uzašao je na nebo, kao pobjednik, slavni pobjednik smrti, svih strahova i poraza ljudske povijesti.

3.Prije nego što će biti uzet na nebo i sjesti zdesna Bogu (usp. Mk 16,19), Isus je svojim učenicima povjerio sveopće poslanje, i rekao im je: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju« (Mk 16,15). To isto poslanje Isus povjerava cijeloj zajednici svojih učenika, Crkvi, u svakom vremenu i prostoru. A to znači da je svatko od nas, kao učenik Isusa Krista, u ovom našem danas jednako pozvan ispuniti uzvišeno apostolsko poslanje sijanja Božje riječi i propovijedanja evanđelja u cijelome svijetu, »bilo to zgodno ili nezgodno« (2 Tim 4,2), čak i kada se nailazi na prepreke i doživljava razne poraze.

Kad dođe vrijeme žetve, Bog stoji uz svoje sluge, bok uz bok, sve do dovršenja žetve, te oni ne posustaju, nisu potišteni i ne doživljavaju neuspjeh. Bog je, naime, taj koji čini da sjeme proklija u pravo vrijeme, a da sijač ni »sam ne zna kako« (Mk 4,27), jer svako je sjeme jedna Božja čežnja, određeno uzrasti u pšenicu prema njegovim planovima.

Isto tako, Bog, koji je svemoguć, svako tlo može učiniti plodnim i čak »iz kamenja podići život« (usp. Mt 3,9). Od svojih slugâ ili učenikâ kao sijača njegove Riječi, Bog traži da ne malakšu u vjeri i nadi, da ne odustanu, “da ne pokleknu”, kako papa Franjo voli reći. To jest, da nikada ne prestanu sijati, naviještati i svjedočiti Božju Riječ, unatoč ponekom porazu ili tragediji zbog neuspjele sjetve. Ne zaboravimo: svaku životnu priču koja je bolna ili nesretna, Bog može dovesti do lijepog, sretnog i iznenađujućeg završetka. Upravo to se dogodilo kod Isusovog uskrsnuća koje je, naviještajući pobjedu svjetla nad tamom i života nad smrću, uništilo mnoštvo boli i zla koje tišti cijelo čovječanstvo i koje mu stalno prijeti.

Dragi mladi!

4.Maloprije smo čuli prekrasnu poruku našeg predragog pape Franje. Dok Svetom Ocu zahvaljujemo za njegov uvijek očinski osmijeh ljubavi, pozivam vas da upamtite da vas on, između ostaloga, moli da “iskoristite vašu mladost kako biste, zajedno s Gospodinom, udarili temelje vašega postojanja, jer će vaša osobna budućnost ovisiti o odlukama koje ćete donijeti u ovim godinama”.

Kao što se mnogi od vas još uvijek sjećaju, tijekom svog pastoralnog posjeta Bosni i Hercegovini prije skoro deset godina, papa Franjo rekao je da su mladi ove zemlje “cvjetovi jednog proljeća koje želi ići naprijed” i povjerio im je zadaću izgradnje bolje budućnosti za sve. Vi, dragi mladi, poput proljetnih cvjetova lice vaše Zemlje činite ljepšim, a u ovoj mjesnoj Crkvi ste dobro sjeme iz kojeg mogu izrasti i procvasti oduševljeni navjestitelji i svjedoci Radosne vijesti spasenja. Ako cvijet predstavlja ostvarenje sna koji se nalazi u sjemenu svake biljke, onda ste vi cvijeće za kojim žude vaše obitelji, vaša Zemlja i cijela Crkva.

Neka vas, stoga, ne čudi da Isus s vama želi graditi budućnost Crkve i cijelog čovječanstva. Bog vas je prvi htio i ljubio. On vas je pozvao u život i vi ste »djelo ruku njegovih« (Ps 19,1). Upravo zato, nikad nemojte podleći iskušenju zbunjenosti, cinizma, niti bilo kakvom obliku bijega od svijeta koji vodi do samouništenja vlastite osobnosti. Božji san o vama i o vašem životu uvijek će imati sretan svršetak, kao što se sutrašnje cvijeće rađa iz današnjeg sjemena.

5.Trudite se, dakle, primiti sjeme Božje Riječi u svoje srce i učiniti da urodi dobrim plodom: tako će Isusov san i san Crkve za svakoga od vas imati sretan kraj. Trudite se svojim životom pokazati Isusa drugima: pomozite im prepoznati ga u svim ljudima, osobito u najmanjima i najpotrebnijima. Trudite se ljubiti Isusa koji je prisutan u vašim bližnjima, osobito u onima koji su napušteni i zaboravljeni. Tako ćete slijediti staze velikih svetaca, kao što su: sveti Franjo Asiški, sveta Terezija iz Kalkute, blaženi Ivan Merz (1896.-1928.), apostol mladih koji je rođen u Banjoj Luci. I još k tome, tako će sjeme Isusove riječi početi rađati plodovima koji su Bogu ugodni.

Svi zajedno molimo da nas Bog, po zagovoru svetih Joakima i Ane, čudesno izabranih da postanu roditelji Marije, Isusove majke, ispune svakim blagoslovom kako bismo i mi, slijedeći uzvišeni primjer Marije, ponizne službenice Božje, postali revni i neustrašivi u prihvaćanju i sijanju Božje Riječi. One iste Riječi koja je »Put, Istina i Život« (Iv 14,6), koja se utjelovila i iz čijeg se obilja rađa  najljepši cvijet spasenja, mira, sreće i bratstva u srcima narodâ i cijeloga svijeta.

Bog vas blagoslovio!

Hvaljen Isus i Marija!

Objava je Radio postaje Mir Međugorje

www.tomislavnews.com