TG PolitikaTG Vijesti

PD “PRISOJE” dostavilo načelniku Tomislavgrada i predsjedniku OV Tomislavgrad PETICIJU protiv izgradnje solarne elektrane na Tušnici

Planinarsko društvo ”Prisoje”
Prisoje 52
80245 Prisoje
Općina Tomislavgrad
n/p načelnik Ivan Buntić
Općinsko vijeće Tomislavgrad
n/p predsjednik Ilija Papić

Poštovani,
temeljem članka 19. 23. i 25. Statuta općine Tomislavgrad od 26. siječnja 1998. godine i članka 5. Statuta Planinarskog društva Prisoje od 29. listopada 2006. godine, a sve sukladno sporazumu od 13. prosinca 2023. godine između predstavnika Planinarskog društva Prisoje i načelnika općine Tomislavgrad, gospodina Ivana Buntića, d o s t a v lj a   s e:

P E T I C I J A
PROTIV IZGRADNJE SOLARNIH ELEKTRANA NA TUŠNICI

Potpisnici peticije traže izmjenu Odluke o uvjetima, lokacijama i naknadama  za izgradnju solarnih elektrana koju je donijelo Općinsko vijeće  Tomislavgrad 31. srpnja 2023. godine na način da se iz Odluke izbrišu lokacije za izgradnju solarnih elektrana na južnoj padini planine Tušnice koja teritorijalno pripada u KO Prisoje i da se navedeno područje, iznad razine izvorišta koja opskrbljuju mještane Prisoja pitkom vodom, proglasi ZAŠTIĆENOM ZONOM.
Potpisivanje peticije je održano u vremenskom periodu od 14. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024 godine.
Da bi se dobilo što vjerodostojnije mišljenje stanovnika Prisoja, potpisi nisu prikupljani na cijelom području općine Tomislavgrad, nego primarno u Prisoju i na nekoliko lokacija u dijaspori gdje živi veći broj raseljenih Prisojana. Bitno je istaknuti kako je preko 90% Prisojana koji stalno žive u Prisoju, potpisalo i na taj način podržalo Peticiju protiv izgradnje solarnih elektrana na Tušnici. Peticiju su na osobno inzistiranje podržali i ostali mještani buškoblatskog kraja, kao i mještani ostalih naselja u općinama Tomislavgrad i Livno.
Peticija sadrži  44 stranice s ukupno 754 potpisa.
Od ukupnog broja potpisa 535 je potpisa Prisojana.
– S Bi H osobnom 372 potpisa
– Bez B i H osobne 163 potpisa
S poštovanjem,
U Prisoju, 8. siječnja 2024. godine.                                    Planinarsko društvo ”Prisoje”

www.tomislavnews.com/PD”Prisoje”