tomislavnews.com

POTPORA Vlade RH programima i projektima Hrvata u BiH u iznosu od 6.500.000,00 eura, od čega HNK 265000, a Sveučilištu u Mostaru 550000 eura

Na 290. sjednici Vlade Republike Hrvatske potporu su dobili projekti koji unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom.

Danas, 8. ožujka, 2024. godine na 290. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je:
Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu

Republika Hrvatska kontinuirano pruža potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda. Ulažući u projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini, od obrazovanja, znanosti, zdravstva, kulture, poljoprivrede te drugih područja, stvaraju se uvjeti za održivi ostanak te se unapređuje kvaliteta života Hrvata, a ujedno se potvrđuje i snažna potpora i odgovorna politika Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Sredstava za ovu namjenu osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i to za provedbu Javnog natječaja namijenjenog potpori programima i projektima Hrvata u BiH (u iznosu od 6.500.000,00 eura). Kako bi se navedena sredstva, nakon provedbe Javnog natječaja raspodijelila na najkvalitetnije programe i projekte, prihvaćena je Odluka o osnivanju Povjerenstva, a u čijem će sastavu biti zastupljeni predstavnici resornih ministarstava zaduženih za područja na koja će se usmjeriti financijska sredstva/potpora.
Prijedlog odluke o nastavku potpore projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske je 2022. godine donijela Odluku o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija se potpora nastavila i u 2023. godini, pa je Vlada donijela Odluku o nastavku potpore, te će tako u 2024. godini to biti projekti u Bosni i Hercegovini:

Također, Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o nastavku potpore projektima od strateškog značaja hrvatske nacionalne manjine, kojima Vlada pruža sustavnu potporu od 2018. godine, kao važan poticaj dodatnom osnaživanju etničke, kulturne i jezične samosvijesti hrvatskih manjinskih zajednica i jačanju položaja hrvatske nacionalne manjine kao aktivnog čimbenika u domicilnim državama. Riječ o sljedećim projektima:

Sredstava su također osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu, na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (u ukupnom iznosu od 1.440.000,00 eura).
Prijedlog odluke o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je Vlada prihvatila, projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na današnjoj su sjednici proglašeni sljedeći projekti:

Sredstava za sve ove projekte osigurana su u Državnom proračunu za 2024. godinu i na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (u ukupnom iznosu od 3.576.000,00 eura.) te će se pojedinačnim ugovorima o financijskoj potpori utvrditi visina dodijeljenih sredstava, kao i međusobna prava i obveze ugovornih strana.

Svi projekti unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske, doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskoga jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske.

www.tomislavnews.com