HB Zupanijavjera

PREDSJEDNIK Vlade HBŽ, Ivan Vukadin, prisustvovao svečanom liturgijskom slavlju prigodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin prisustvovao svečanom liturgijskom slavlju prigodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše

Danas je u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu u Zagrebu na blagdan sv. Katarine Sijenske održano svečano liturgijsko slavlje prigodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, koji je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Papa Franjo prihvatio je 15. 4. 2023. odreknuće od službe dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te je istoga dana imenovao zagrebačkim nadbiskupom mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjega nadbiskupa koadjutora zagrebačkog. Svečanosti ustoličenja nazočio je vrh hrvatskog političkog života na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, kao i brojni uzvanici iz vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života.

Na ovom velikom događaju za Katoličku crkvu i hrvatski narod, a posebno za duvanjski kraj i Hercegbosansku županiju (budući da je mons. Dražen Kutleša rodom iz Župe Prisoje, Tomislavgrad) prisustvovali su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Buntić. U znak zahvalnosti i radosti zbog ustoličenja i preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i načelnik Općine Tomislavgrad, Ivan Buntić su u ime žitelja i Vlade Hercegbosanske županije te žitelja i općine Tomislavgrad darovali mons. Draženu Kutleši biskupski štap.

Biskupski štap djelo je akademskog kipara iz Tomislavgrada, Ilije Skočibušića, a izrađen je od patiniranog aluminija pri samoj izradi štapa Skočibušić se vodio geslom „ U tebe se, Gospodine, uzdam!“ koje je bilo biskupsko geslo mons. Dražena Kutleše 2011. godine. Na štapu se nalazi Krist na križu, koji desnom rukom pokazuje prema nebu, simbolizirajući uskrsnuće. Ispod križa se nalazi kvadratni dio gdje se na prednjoj strani nalazi grb nadbiskupa Kutleše, a na stražnjoj strani grb blaženika Alojzija Stepinca, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

www.tomislavnews.com