HB ZupanijaHrvatskasjećanje

PRIOPĆENJE: Udruga branitelja Domovinskog rata HVO na Danu sjećanja u Škabrnji

Prvi put u Škabrnju na Dan sjećanja došli su članovi Udruge branitelja Domovinskog rata HVO. Program obilježavanja 31. obljetnice stradanja Škabrnje počeo je komemorativnim skupom na predjelu Ambar odakle je krenula Kolona sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su članovi obitelji stradali i pripadnici ratnih jedinica položili vijence.
Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, uz koncelebraciju zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića, umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa i velikog broja svećenika među kojima je bio i član naše udruge fra Ćiro Lovrić iz župe Vidoši.
Nakon Mise za domovinu i za sve žrtve krvavog pohoda na Škabrnju, koji je počeo ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskih paravojnih jedinica potpomognutih zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom Kninskoga korpusa pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića, u koloni korak po korak uputili smo se prema mjesnom groblju sv. Luke.
Udruga je, s izaslanstvom Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HBŽ-a ispod Središnjeg križa položila vijenac i zapala svijeće za sve škabrnjske žrtve. U ime Gradskog vijeća Livno i Grada Livno, vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio Martin Brdar, predsjednik povjerenstva za branitelje Gradskog vijeća Livno. Nakon završetka obilježavanja 31. obljetnice zločina u Škabrnji koje je proteklo u miru i dostojanstveno, susreli smo se s braniteljima iz Zadra, Sukošana i Škabrnje i koji su zajedno s nama branili Livno.
U Skradinu smo položili vijence i zapalili svijeće za hrvatske vitezove Karla Paića, Marijana Pulića i Bruna Marenzia, dok je molitvu predvodio fra Ćiro Lovrić. Nakon molitve susreli smo se s obitelji hrvatskih vitezova, koji nisu mogli vjerovati da će netko iz Livna doći pokloniti se njihovoj žrtvi. Posebno naglašavamo, kako smo dodatno učvrstili veze s obiteljima naših vitezova, koji su s nama, rame uz rame na Livanjskoj bojišnici branili Livno, te smo dogovorili daljnje susrete.

Livno, 22. studenoga 2022.

PREDSJEDNIK: Stipo Mihaljević