HB Zupanija

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Pružanje zdravstvene zaštite u Bosanskom Grahovu

Obezbjeđivanje jednakih uslova za život i rad u svim opštinama Hercegbosanske županije nije samo pitanje poštivanja propisa već prije svega elementarne ljudskosti.

S obzirom na činjenicu da se pružanje zdravstvenih usluga građanima i osiguranicima Bosanskog Grahova vrši u Domu zdravlja Drvar, stanovništvo je pored svih ostalih ekonomskih nedaća koje prati nizak razvoj opštine trpi i posljedice dešavanja u ovoj medicinskoj ustanovi.
Ministarstvo je strateški opredijeljeno uspostaviti organizacionu jedinicu primarne zdravstvene zaštite sa stalno prisutnim liječnikom u Bosanskom Grahovu kako bi stanovništvo imalo bolje uslove za liječenje. S tim u vezi raspisan je konkurs za prijem liječnika na neodređeno vrijeme i ostat će otvoren do popune ovog radnog mjesta. Također, Ministarstvo je zahvalno na spremnosti Opštine da liječniku koji bude uposlen osigura funkcionalan smještaj. Bez saradnje svih nivoa vlasti nema dugoročno održivog rješenja u interesu građana.
U međuvremenu u komunikaciji i koordinaciji sa Županijskom bolnicom i Domom zdravlja Livno nastoje se osigurati posjete liječnika iz ovih zdravstvenih ustanova kako bi se stanovništvu osigurao veći kvalitet zdravstvene zaštite. Imajući u vidu povećane troškove prijevoza, ovim pristupom nastoji se izbjeći dodatni udar na budžet građana koji imaju potrebu za ljekarskim pregledom.
Zahvalni smo posebno liječnicima koji će činom odlaska i pružanja zdravstvenih usluga u Bosanskom Grahovu doprinijeti vraćanju povjerenja među građane ali i očuvanja ugleda medicinske profesije. Što se tiče konačnog i dugoročnog rješenja opcije oko načina organizacije primarne zdravstvene zaštite u Bosanskom Grahovu su otvorene i Ministarstvo je voljno da prihvati onaj način koji većina građana smatra prvim najboljim rješenjem.

Momčilo Bajić, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi HBŽ.

www.tomislavnews.com/promo tekst

NAPOMENA: Tekst nije lektoriran!