TG Vijesti

PRODANA KABLARA: Novi vlasnik iz Banjaluke!

Kapis, TKT Tomislavgrad prodana je za nešto manje od šest milijuna eura

Nakon četiri neuspješne, danas je u Tomislavgradu održana peta po redu prodaja-licitacija Tvornice kabela u stečaju, i doznajemo, licitacija je bila uspješna-Kablara je prodana.

Podsjetimo: Tvornica kabela je od siječnja ove godine u stečaju, a bila je u vlasništvu Kapisa iz Celja, Slovenije, odnosno većinskog vlasnika Iztoka Pikla. Pikl je Tvornicu kabela kupio, odnosno privatizirao 2001. godine i dugo se govorilo kako je Tvornica kabela primjer uspješne privatizacije, što se pokazalo pogrešnim.
Nadati se, zato, da ova prodaja Tvornice kabela u stečaju, bude uspješna, a optimistična je i stečajna upraviteljica Behija Huseinbegović.
Ona kaže kako je proizvodni pogon sa smanjenim kapacitetom radio i za vrijeme stečaja, te kako je važno da proizvodnja nije prekidana. Ulaskom novog vlasnika proizvodnja će, sigurno, biti veće, mišljenje je gospođe Huseinbegović.
Iako smo više puta pisali o Tvornici kabela i svim problemima koji su je pratili, te o četiri bezuspješne prodaje, podsjetimo samo da je današnja, uspješna prodaja, obuhvatila objekte i opremu u Kablari, te pripadajuće zemljište. Tvornica kabela je imala 13.500 m2 zatvorenih proizvodnih prostora i 20.000 m2 prostora za skladištenje.
Ako novi vlasnik nastavi s proizvodnjom i ona bude veća, očekivati je i više zaposlenih radnika, što je vrlo bitno za Tomislavgrad. Naime, u siječnju je otpušteno oko 150 radnika iz Tvornice kabela, od tada ih je radilo najviše tridesetak. A prije rata ova tvornica je zapošljavala i do 400 radnika. Svako novo radno mjesto, posebice u proizvodnji, u Kablari, Duvnjake bi itekako obradovalo!
Tekst i foto: www.tomislavnews.com