TG Kultura/Zabava

PROF. KREŠIMIR TABAK o “Riječima o riječima”, novoj knjizi prof. Ivana Bakovića

U nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad ovih je dana objavljena knjiga prof. Ivana Bakovića: Riječima o riječima. Profesor Baković je rodom iz Tomislavgrada, a živi i radi u Mostaru.

Recenzenti knjige su profesori Marko Tokić i Krešimir Tabak, koji, također, žive i rade u Mostaru, ali su s Duvanjskog polja.

Uz najavu objave knjige, donosimo recenziju prof. Krešimira Tabaka: 

Ivan Baković : Riječima o riječima
Djelo Riječima o riječima svjedočanstvo je stvaralačke plodnosti i pokazatelj sadržajnoga bogatstva književne scene našega društva, kojega u svim njegovim dimenzijama već desetljećima prati Dizdareva ilustracija „zemlje da prostiš“.
Riječima o riječima pokazuju kako suvremena herceg-bosanska književnost ima široku, ne samo tematsku, nego i oblikovnu lepezu, od pripovjedača-kroničara, dokumentarista, otkrivača tabu-tema, pisaca romansiranih biografija, pisaca aforizama, do izvrsnih lirskih pjesnika. Za sve autorove sugovornike književnost kao moguća stvarnost, nekada se čini realnijom od ove koju živimo. Povezuje ih i ukorijenjenost u vlastiti zavičaj, ali i otvaranje svevremenih tema, što je dokaz njihove univerzalne vrijednosti, na što autor stavlja poseban naglasak.
Kao da je vođen Ingardenovom idejom po kojoj je literarno djelo samo niz smjernica koje svaki čitatelj treba konkretizirati, autor nam predstavlja vlastiti susret sa suvremenim herceg-bosanskim piscima i dijalog s njihovim djelima, objavljenim u proteklom desetljeću. U dodiru sa stvaralaštvom svojih suvremenika, autor analizira, izdvaja detalje, uspoređuje, dijeli vlastite doživljaje, valorizira, ali svjestan aproksimativnosti vlastite autonomije, ostavlja otvoren prostor za nove i drukčije prosudbe.
Budući da knjiga Riječima o riječima objedinjuju doprinose aktualnih protagonista književne scene našega društva, odnosno prikazuje djela vodećih imena književnoga stvaralaštva, djela koja nam pomažu da lakše podnesemo vlastitu svakodnevicu, preporučujem tiskanje knjige kako bi i šira publika proširila svijest i (p)ostala – prkosna od sna, piše u recenziji prof. Tabak.

Mi čestitamo prof. Ivanu Bakoviću, sretno njemu, sretno knjizi i radujemo se svakom stvaralačkom djelu, a kada je autor s Duvanjskog polja, tada posebno!

www.tomislavnews.com