TG Kultura/Zabava

S PREDSTAVLJANJA “Izabranih djela Dževada Karahasana” u Tomislavgradu

copyright@tomislavnews.com

“Knjiga je čudo koje za nas čuva vrijeme” (Dž. K.)

Bila je to posve posebna promocija iz dva razloga. Prvi razlog je Dževad Karahasan. Svjetski, a naš! Ovo “naš” dalo je novu dimenziju večeri, toplinu prepoznavanja , pozdravljanje i radost obostranih susreta.
Drugi razlog je Dževad Karahasan. Pripovjedač svjetskog ranga istupi iz okvira nekakve konferanse i odvede publiku u tajnovite kutke svojih knjiga, pokaza raskoš uma i dubinu duše…Nezaboravno! Na trenutke je bio pisac, mudrac, intelektualac, a već sljedeći, gimnazijalac koji se silno obradovao pozdravu svoje profesorice Višnje, ili simpatičan čovjek koji od mene posuđuje svoju knjigu, jer nema svoju. A zatim bi se preobrazio u sjajnog polemičara, sugovornika i pažljivog profesora koji odgovara na pitanja iz publike.

PIŠE: Snježana Redžepagić

Okupan suncem svog zavičaja i obavijen šutnjom svoga gaja krenuo je niz Blažujsko brdo u veliki svijet. Nije zaboravio ni svoje franjevce kod kojih je tražio još znanja.
I na tom trnovitom putu naš Dževad postaje pripovjedač svjetskog glasa, dramaturg, predavač na mnogim europskim univerzitetima, najprevođeniji pisac na ovim prostorima, dobitnik brojnih priznanja , od kojih izdvajamo dvije nominacije za Nobelovu nagradu!
Nezamislive su Dževadove promocije bez fra Mile Babića. Elokventan, energičan i nadasve zanimljiv govornik izaziva poštovanje pred ljudskom pameću. Prijateljstvo ova dva izuzetna čovjeka započelo je jednom dobrom svađom zbog Krleže i nastavljeno je stalnim ” svađama” zbog Dževadove skeptičnosti i fra Milinog uvjerenja da samo dobrota vodi svijet na pravi put. A ostaje i kao divan dokaz da prijateljstvo nema uvjeta, ograda ni priznanja, nego je samo sebi dovoljno.
Mladi Matija Bošnjak, izvršni urednik izdavačke kuće Connectum, govorio je o ” Izabranim djelima Dževada Karahasana”, koja su pravo čitateljsko blago, satkano od pripovijetki, romana i eseja. Matija je i svojom mladošću svjedočio da knjiga uvijek ima budućnost.
Na pitanje: “Zašto si čekao tri godine da dođeš u Tomislavgrad?”,  Dževad je odgovorio: ” Nisu me zvali.”
E, pa zovemo te! Dođi nam opet, trebamo tvoju priču i razgovor o svijetu i nama samima.

www.tomislavnews.com