HBŽ Vijesti

Sa Skupštine veterinara HBŽ: problemi u radu, a podrška Prednacrtu zakona

Skupština je dala podršku nastavku rada na implementaciji projekta Zavoda za hranu i veterinarstvo i osnivanju Zavoda za poljoprivredu Hercegbosanske županije.

Jučer(četvrtak) je u Livnu održana Skupština Udruge veterinara Hercegbosanske županije. Zbog važnosti tema, Skupština je održana u proširenom sastavu, a to znači da su se uz veterinare iz Hercegbosanske županije pozivu odazvali i veterinari iz Hercegovine,Središnje Bosne i Posavine.
Na dnevnom redu bila je Informacija o pojavnosti zaraznih bolesti na prostoru Hercegbosanske županije u 2012.godini,  o čemu je nazočne izvijestila gospođa Dubravka Puđa,pomoćnica ministara poljoprivrede za veterinarstvo. Gospođa Puđa je govorila i  o planiranim aktivnostima  Sektora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije u 2013.godini.


Druga tema bila je vezana za način rada i probleme u radu veterinarske inspekcije na prostoru Hercegbosanske županije, koju je prezentirala gospođa Orjana Semren, županijska veterinarska inspektorica. O načinu rada i problemima u radu veterinarskih stanica prezentaciju je održao Mr Dragutin Krišto.
Zadnja točka dnevnog reda Skupštine bila je predstavljanje radne verzije Prednacrta Zakona o veterinarstvu Federacije BiH, o čemu je izlagao  Doc.dr.sc.Jozo Bagarić, iz Tomislavgrada, član radne skupine za izradu Prednacrta zakona.
Nakon održanih prezentacija uslijedila je vrlo živa i konstruktivna rasprava o iznesenim temama. Na kraju je  konstatirano kako je dosta problema vezano za neprovođenje važećeg  Zakona o veterinarstvu Federacije BIH, prije svega  mjera za otkrivanje i kontrolu zaraznih bolesti, zatim za i lošu koordinaciju i suradnju županijske veterinarske inspekcije s  Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Federalnom upravom inspekcije. Po pitanju terenske veterinarske službe istaknut je  problem nepostojanje veterinarske komore,različiti kriteriji u radu ,razlike u visini i načinu naplate veterinarskih usluga,nelojalna konkurencija… što veterinarske stanice dovodi u vrlo tešku situaciju.
Raspravljajući o Prednacrta zakona o veterinarstvu Federacije, izrečene su  primjedbe i sugestije,  ali je dana članovima radne skupine i nositeljima izrade ove radne verzije puna podrška za nastavak i završetak prednacrta i drugih akata koji su potrebni za  ispunjavanje uvjeta koje postavlja Europska unija za izvoz proizvoda, odnosno  moguće probleme koji mogu nastati ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Također je data puna podrška nastavku rada na implementaciji projekta Zavoda za hranu i veterinarstvo i osnivanju Zavoda za poljoprivredu Hercegbosanske županije.
Na samom kraju, Skupštinu su došli pozdraviti predsjednik Vlade  HBŽ, dr.Nedjeljko Rimac i ministar poljoprivrede HBŽ gospodin Petar Gelo. 

www.tomislavnews.com