Svijet Politika

SAN JE OSTVAREN: Hrvatska je postala 28. zvijezda na europskom nebu!

Hrvatska je izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije, rekao je premijer Milanović.

Nakon više od deset godina teških pregovora, Hrvatska je upravo ušla u Europsku uniju! U Zagrebu je upriličena veličanstvena proslava na koju su stigli i visoki dužnosnici Europske unije, kao i predstavnici zemalja iz regije.Premijer Milanović prvi je održao govor, za koji je dobio spontan i prilično jak pljesak.

– Europa kakvu sanjamo je zajednica u kojoj će svaki pojedinac razvijati svoj poseban odnos prema ideji i praksi Europe. Znajte da je ovo zemlja racionalnih ljudi, koji realno doživljavaju sebe, svoju državu i ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu. Ostajemo tu gdje jesmo, ali s novom odgovornoću. Na nama je da pružimo ruku zemljama u regiji – rekao je Milanovi.

Sa Srbijom, Crnom Gorom, pa i BiH, udaljavaju nas ratni događaji iz devedesetih, nastavio je Milanović. Hrvatska je svjesna i vlastitih posrtaja, ali taj put nije imao alternativu, bio je suštinski praveden, dodao je.

– Hrvatska je izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije – rekao je Milanović.

Naš identitet kao svaki identite sastavljen je od mnogih, katkad proturječnih sastavnica – Srednje Europe, Balkana i Mediterana, dodao je.

– Živjela Hrvatska, živjela Hrvatska u Europi – zaključio je Milanović.
 Danas je veliki radostan dan za RH, dan kada otvaramo novo poglavlje. Ovo je dana kada se ostvaruju snovi, ne samo ove već i mnogih prethodnih generacija. Europa je bila, jest i bit će ideja kojom pripadamo, ne samo zbog geografskog položaja, nego i zbog vrijednosti – rekao je Ivo Josipović.

– Ovo je prvi dan naše europske budućnosti, prvi dan velike prilike koja nam se pruža. Europa nudi, ali ne poklanja dobre prilike. Večeras ovdje je večer ponosa, bilo mi je lijepo ovdje, bilo mi je posebno drago što mogu slaviti europsku Hrvatsku. Živjela europska Hrvatska! – rekao je Josipović.VL/TN