TG Sport

SEOSKA ILI OPĆINSKA LIGA: Kako se igralo nekada, a kako sada?

Kad sam neki dan upitao jednog dečka:
” Dokle je dogurala ova Seoska liga i u kojoj su fazi?”
Vidno ljutit mi je odgovorio:
“Ne kaže se Seoska liga već Općinska…educiraj se malo!”
PIŠE : Jakov Krišto

Vjerojatno dečko nastupa za neku od ekipa pa mu se ovo moje “seoska” učinilo baš seljački, prosto, provokativno i podcjenjivački.
Sigurno smatra da je taj nekadašnji seoski nogomet bio inertan, gmazovski spor s “ho-ruk” taktikom za razliku od ovog njihovog današnjeg, općinskog, u kojem kao sve pršti od taktičkih zamisli s formacijama ovisno o rezultatu i protivniku (5-3-2, 4-4-2 4-5-1) s prepoznatljivom “tika-taka” igrom.
Eto vidiš, a meni baš fali ona nekadašnja Seoska liga kad se igralo srcem i žarom bez “filozofije” i “taktičkog nadmudrivanja” što ovi danas misle da rade! Znali su u ekipi nastupiti i 100-kilaši i oni s 50, pa onda otac i sin istovremeno na terenu.
Prije same utakmice u omiljenom kafiću stameni stoper govori konobarici: “Mala stisnider još jednu točenicu!”
“A sportski život, sad imaš nastup?!” reći će konobarica s blagim smiješkom.
“Ajde mala ne seri!”reći će stoper.
I tada se (kao i danas) šuškalo i govorkalo o nekom pojačanju, momku koji igra za Croatia Hamburg, Croatia Frankfurt…s ubilačkim instinktom za gol. Svako je selo čekalo po jednog takvog! Prije same utakmice dok ekipa još sjedi u debelom hladu,”stranac” je istrčao na teren zagrijavati se na opće čuđenje publike.
“Dobar je mali, dobar….vidjet će te ga”! ,prošapta jedan gospodin u povjerenju čovjeku do sebe. Kako je utakmica odmicala sve više je bilo vidljivo da se “veliko pojačanje iz Croatie” kao gumeni odbija od stopera koji je netom prije utakmice nabacio 200 balica. Zatim netko iz publike podvikne:”Vadi ovog baletna…a di ga nađoste!”
Fali mi i ona “nenogometna publika” koja pohrli na tribine i gleda utakmicu nekim drugim očima i uživa u “brauroznim” intervencijama vratara, preranim istrčavanjem, nesmotrenim i zakašnjelim startom, postavljanjem živog zida…!
Gradski zajebanti zauzmu hladovinu ispod kestena koja prekriva djelić tribine i tu satima sjede uz točeno pivo i komentarima zabavljaju ostatak tribine! Sjećam se kad je jedna cura malo zakasnila na utakmicu,ulazi na ona željezna vrata,žuri prema tribinama….a jedan od onih zajebanata viknu: “Mala bogati zatvori ta vrata,propuv!” I cura se vrati zatvoriti,ostali se cerekaju, cura pocrveni…
Dobra je bila i scena kad je čovjek s tribina upozoravao svoje suseljane u živom zidu…”Šta ste tako stali ko da ćete kolo igrat, skupite se zeru vrag vas odnio!” Ili situacija kad je momak u driblingu nanizao nekoliko igrača pa s loptom izašao izvan granica terena…na tribinama se čuo komentar: “Valjda je momak mislio da se igra dokle je pokošeno.”😊 Neki su predlagali da se dogodine uvede lopta s ušima jer golmani su imali strašnih problema s hvatanjem! Sve je to imalo svoje čari i draži, ali vjerujte mi, nije nedostajalo žara i motiva, dapače!

www.tomislavnews.com/Jakov Krišto/Foto ilustracija