HBŽ Vijesti

Sindikat RU “Tušnica”: Želimo normalan rad bez opstrukcija!

Povodom informacija koje kruže u javnosti o problemima i nejasnoćama oko izbora direktora i ostalih nedaća s kojima vodimo borbu, osjećamo se dužni kao sindikat javnog poduzeća podjeliti sa javnošću Hercegbosanske županije svoj stav i pravovaljane inforamcije o stanju u poduzeću.

Natječaj za izbor direktora raspisan je u travnju 2012. godine od strane Nadzornog odbora kojeg je imenovala Vlada HBŽ i na dužnost direkora poduzeća imenovana je tadašnja šefica pravne službe gospođa Janja Perković gdje je zamjenila bivšeg direkora Niku Baraća koji je otišao u starosnu mirovinu.

Nakon izbora na navedenu dužnost gđa Perković uputila je zahtjev za suglasnost resornom ministarstvu gospodarstva odnosno Vladi HBŽ. Vlada se nije izjasnila o navedenom upitu te sukladno zakonu o izborima i imenovanjima direkora javnih poduzeća glasi ako se u roku od 30 dana ne očituje mjerodavno tijelo za davanje suglasnosti u ovom slučaju Vlada HBŽ odluka Nadzornog odbora je pravosnažna i za nas većinu djelatnika “TUŠNICE” gđa Perković je legalni i legitimni direktor poduzeća.

Vlada HBŽ kojoj je na čelu aktuelni premijer dr.Nediljko Rimac slovi kao vlasnik poduzeća iako je Skupština HBŽ donijela odluku prošle godine o prijenosu vlasništva na Vladu FBiH, te zbog složene političke situacije u FBiH implementacija ove odluke je usporena i može se reći na čekanju. Svaki vlasnik bilo čega ima svoja prava i obveze nad onim čega je vlasnik, u ovom slučaju Vlada HBŽ kao vlasnik “TUŠNICE” ima samo određena prava i to oko imenovanja direktora i Nadzornog odbora s jednim i osnovnim ciljem da uništi najstariju livanjsku tvrtku i proda imovinu nekom privatnom lobiju pod čij su utjecaj lokalni dužnosnici pali zbog privatnih interesa. Kao vlasnik trebala bi ista Vlada imat i obveze, obveze npr.sređivanja lošeg stanja u poduzeću,finacijske pomoći i sl.

Mi od njih netražimo ništa, samo mogućnost normalnog rada bez opstrukcija, ako nismo proizveli i prodali ugalj plaće nema ma tko god bio direktor. Još jedan od ciljeva Vlade HBŽ odnosno pojedinih dužnosnika zadauženih za uništavanje “TUŠNICE” je i taj, da je unište i prikriju svoje osobne malverzacije koje su proveli u TUŠNICI i da ti isti ljudi u završnoj fazi mandata priskrbe određena finacijska sredstava za svoje privatne interese kao što su pokušali i 2008. god. nasilinim imenovanjem za direkora Gorana Čondrića koji je morao odstupiti zbog pritiska sindikata. Oko 80 % djelatnika podržava rad sindikata i aktuelnog rukovodstva firme na čelu sa direktorom gđom Janjom Perković, no kako u svakom žitu ima kukolja tako i u našem ima odmetnika koji su pali nad praznim obećanjima dužnosnika Vlade HBŽ i koji šire negativne vibracije u javnosti umjesto da se bore za spas firme. Velika većina naših radnika bila je u proteklom Domovinskom ratu, tada smo branili svoj livanjski kraj i svoju rodnu grudu, dok su ovi koji danas odlučuju o nama bili van bojišnice i svakodnevne prijetnje smrću, a danas se gradom šetaju kao narodni heroji, što je jadno i žalosno.

U ratu smo branili svoj grad i svoj narod, a u miru ćemo obranit svoju firmu i svoja radna mjesta, priopćenje je Sindikalnog odbora RU “TUŠNICA”

Foto: Foto Livno