sjećanjeTG Osmrtnice

SINOĆ je u KIC-u u Tomislavgradu održana komemoracija svjetski poznatom književniku i teatrologu rođenom u Tomislavgradu, Dževadu Karahasanu

Sinoć. 23. svibnja, 2023. godine, u kino dvorani Kulturno – informativnog centra u Tomislavgradu, održana održana komemoracije svjetski poznatom književniku i teatrologu rođenom u Tomislavgradu (Blažuj), Dževadu Karahasanu.

“Kad se zagledam u svoj život, vidim da sam ja, otkako znam za sebe, ono što drugi ljudi doživljavaju i pamte samo prevodio u rečenice, trudeći se da te rečenice budu skladne i jasne.” (Uvod u lebdenje, Dž.K.) Posljednjim rečenicama posljednjeg romana sažeo je svoje postojanje čovjeka i pisca.

Čekali smo večer predstavljanja knjige, dočekali smo večer ispraćaja Dževada Karahasana. Sinoć je u KIC-u u Tomislavgradu bila večer tuge, ponosa i poštovanja. Trijumf uma, dubina duše, raskoš talenta i osobnost Dževada Karahasana izvirali su iz riječi njegovih suradnika, prijatelja i profesora. Alija Đugum, Ante Pranjić, Jozo Ćavar, Snježana Redžepagić, Ivan Vukadin, moderatorica večeri Danijela Papić, zajedno s posjetiteljima ispisali su večeras posljednju knjigu cijenjenom sugrađaninu, knjigu žalosti.

A naš Dževad  je nama ostavio svoje bezvremeno blago, svoju literarnu magiju, čiju je ljepotu sažeo u jednoj rečenici “Knjiga je čudo koje za nas čuva vrijeme”.

IN MEMORIAM

person

Akademik Dževad Karahasan

1953 – 2023.

Povodom smrti redovnog člana ANUBiH akademika Dževada Karahasana koji je preminuo 19. maja 2023. godine, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavještava bosanskohercegovačku javnost da će komemorativna sjednica biti održana u petak, 26. maja 2023. godine, u 11 sati u amfiteatru ANUBiH (Bistrik 7, Sarajevo).

Dženaza će biti obavljena isti dan u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u 15 sati.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upućuje izraze iskrenog i dubokog saučešća porodici, prijateljima i saradnicima akademika Dževada Karahasana. 

 

www.tomislavnews.com