TG Night Life

SITNI SATI U TOMISLAVGRADU : Policija optužuje inspekciju, inspekcija sliježe ramenima

Policija u Tomislavgradu je iskazala nezadovoljstvo radom općinske inspekcije što se tiče rada i kontrole vremena ugostiteljskih objekata.

Prema onome što su za agenciju Fena prenijele čelne osobe iz PU i PP Tomislavgrad, na području samog grada već duže vrijeme radi nekoliko ugostiteljskih objekata koji ne poštuju zakonske regulative niti Odluke Općinskog vijeća Tomislavgrad o radnom vremenu.

”Osim što dolazi do prekoračenja radnog vremena gdje ti objekti rade do ranih jutarnjih sati, policijske patrole koje znaju po nekoliko puta obići to područje, u svojim preventivnim zadacima su zamijetile kako se u te sitne sate pojavljuje sve više nepoznatih osoba i vozila. Vjeruje se kako je u drugim općinama to radno vrijeme regulirano što je otvorilo mogućnost da sporni tomislavgradski ugostiteljski objekti u sitne sate privuku osobe iz tih okolnih mjesta željnih avantura a povrh svega nezaobilazne čašice alkohola”, kazano je u PP Tomislavgrad. Po tom pitanju, policija je više puta dokumentirala prekoračenje rada, snimila lokaciju te poslala općinskoj inspekciji na daljnje postupanje.

Što se tiče narušavanja javnog reda i mira, iz policije ističu da oni postupaju po važećem županijskom zakonu i to sami rješavaju sa nadležnim sudovima.
Za šefa Odjela inspekcijskih poslova općine Tomislavgrad Mirsada Hadžića, ukoliko je povrijeđeno pravo radnog vremena, inspektor ne može i nema ovlasti da na licu mjesta zatvori ugostiteljski objekt već tu mjeru može izreći samo sud s tim da je i otvorena mogućnost policiji po čl.37 Županijskog zakona o javnom redu i miru, ukoliko dođe do narušavanja istoga.

“Mi možemo pokrenuti prekršajnu prijavu odnosno sada prekršajnim nalogom gdje nadležni prekršajni sud izriče uglavnom novčanu kaznu“, za Fenu je kazao Hadžić dodavši da se nakon pokretanja postupka s njihove strane zna čekati i po godinu dana na sudsko odlučivanje, gdje se kao stranka pozivaju oni iz inspekcije.

Osim odluke Općinskog vijeća o radnom vremenu, što se tiče važećih zakona, općinski inspektori rade temeljem Zakona o ugostiteljstvu FBiH jer ga županijski još nije implementirao gdje po riječima Hadžića ,neki članci “namjerno“ isključuju druge u donošenju rigoroznijih i zaštitnih mjera što se tiče upravo prekoračenja radnog vremena, te je uglavnom sve svedeno na novčanu kaznu.

Na upit o zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja ugostiteljskih poslova ako kontinuirao traje kršenje te iste odluke od strane nekih ugostitelja, Hadžić ističe da se mjera zabrane izdaje u trajanju do 6 mjeseci za pravnu i fizičku osobu ako radnju ponovi u slučajevima da ne istakne gostu račun, ne istakne cijene usluga, ne dostavi normative, ne vodi knjige i dr dok se prekoračenje radnog vremena ne nalazi u toj domeni.
Fena/bljesak/TN