TG Kultura/Zabava

SNJEŽANA REDŽEPAGIĆ piše o knjizi komedija autorice Ljube Đikić ”Burek bez mesa”: Uroniti u knjigu komedija, anegdota, šala i pošalica, prigodnica i recepata, znači zaploviti čudesnim književnim oceanom

Jedna od komedija iz rukopisa, po kojoj je nazvana knjiga, je i ”Burek bez mesa”. Kao da izrežeš jedan djelić života iz univerzuma i preneseš ga na scenu!

                                                                           PIŠE: Snježana Redžepagić

Vješto dramsko pero prosu svu raskoš scenskog izričaja. Okupivši tri generacije za istim stolom, s burekom u sredini, ispriča nam izvrsnu humoresku i scensku poslasticu. Generacijski nesklad, nadmudrivanje svekrve i nevjeste te stalno prividno svađanje babe i dida, stvaraju živopisni i vizualni i govorni svijet. Živost prirodnog govora, spontane promjene tema i dijalog svih sa svima pravo je umijeće dramskog pisca. Autor izvrsno osjeća humor i zna to iskazati pravom intonacijom i rečenicom. Lokalni govor daje posebnu ljepotu i svježinu ovom djelu. Sve je prožeto humorom, svojstvenim ovom kraju, a koji će sigurno biti zanimljiv svim čitateljima. Život i smijeh teku ovom humoreskom – kroz molitvu i mobitel, vječnu priču o njemačkoj mirovini, raspravu o Mujinom bureku ili ”planiranje” redoslijeda umiranja.
A u biti, to je topla priča o jednoj našoj obitelji, harmoničnoj u svojoj disharmoniji. Što se ogleda i na kraju, u selfiju babe i unuke.

Druga, isto tako odlična komedija je: ”Ja ću se ženit, faljen Isus!” Ovo djelo je pravo osvježenje na našim književnim prostorima. Nije lako napisati komediju koja ima tešku ulogu – da nasmije, i to još u sadašnjem vremenu, s prepoznatljivim mjestima i s bliskim likovima. Već prvi dijalog dotiče i čitatelja i gledatelja. Dinamika radnje traje kontinuirano do kraja, što je odlika dobrog teksta. Sigurna spisateljska ruka s lakoćom nas uvodi i vodi kroz radnju te spontano upoznajemo i nove likove. Zanimljiv je ovaj dramski efekt! Kroz pitki, vrckavi dijalog mladića i djevojke, Duvnjaka i Varaždinke, već polako putujemo k duvanjskom kraju, da bismo u drugom činu i fizički stigli do njega. Istovremeno se pojačava dinamika radnje, povećava broj likova i tempo razgovora. U drugom činu imamo cijelu obitelj, a u trećem – cijelo selo! Možemo govoriti o komediji situacije. Vječni student predstavlja djevojku, doktoricu i gradsku curu, svojoj patrijarhalnoj obitelji kao buduću suprugu. Također, prepoznajemo i komediju karaktera kroz cijelu galeriju likova svih generacija, profila i osobnosti. A sasvim sigurno je i komedija konverzacije. Britke dosjetke, anegdotalni pristup životu, prirodni narodski govor i neusiljen dijalog, izazivaju spontani smijeh, što je i zadaća istinske komedije. I ne samo to! Ona tim zdravim smijehom i poznatim govorom progovara o vječnoj temi – ljubavi. I zato će sasvim sigurno imati mjesta na našim i bilo kojim drugim pozornicama. Čitanje ove knjige podsjeća na bacanje kamenčića u vodu, stvaranje novih valova, otvaranje novih stranica uz beskrajni užitak i ljepotu. Uroniti u knjigu komedija, anegdota, šala i pošalica, prigodnica i recepata, znači zaploviti čudesnim književnim oceanom.
U, naizgled, neformalnoj kompoziciji sjaji literarni dragulj, satkan od stvarnosti i osjećaja izbrušen talentom. Spisateljica s lakoćom obuzdava bujnost života, pretače ga u književni okvir i senzibilitetom istinskog pjesničkog umijeća šalje općeljudsku poruku. Autorica piše nesputano, slobodno i lagano, piše, piše… Knjiga je prava riznica za književne analitičare, teoretičare književnosti, sociologe i kroničare. Nevjerojatno je bogata sadržajem, emocijama, porukama, izrekama… Kao da se raskoš duše izlila na papir. Udružile se energija spisateljice, analitičnost novinarke, a prati ih pjesnikinja. Ovdje nema kraja jer pjesnikinja zauvijek ”uživa u bijelim oblacima”.
I to nije sve, uživa pjesnikinja i novinarka Ljuba Đikić i u kuhanju, pa donosi nekoliko recepata duvanjskih jela po kojima nikako ne možete pogriješiti u pripremi jela, kao što nećete pogriješiti, dapače, uživat ćete u svakoj stranici, u svakoj rečenici ove posebne i neobično koncipirane knjige.

www.tomislavnews.com