TG Vijesti

SOLIDARNOST: Poljoprivrednici namirili štetu u sijenu obitelji Karaga iz Šujice!

Poljoprivrednici iz duvanjske i kupreške općine rado su se odazvali pomoći Karagama i namirili im štetu u sijenu.

Prije nekoliko dana izgorjela je štala sa sijenom u Šujici, što je bila hrana-zimnica za desetak krava obitelji Karaga, koja se isključivo bavi poljoprivredom i  stočarstvom i od toga žive.
Kada je čuo što se dogodilo Karagama, stručni suradnik za poljoprivredu u duvanjskoj općini, Željko Jurič odmah je posjetio Karagu i kada je vidio razmjere štete, nije dvojio. Prvo je upitao Karage imaju li oni gdje skladištiti sijeno, sada kad im je štala izgorjela. Kada su rekli da imaju, Željko je pokrenuo  akciju prikupljanja pomoći u vidu bala sijena kako bi se nadoknadila šteta barem u sijenu, te se tako kravama osigurala zimnica.
-Znam sve poljoprivrednike u duvanjskoj općini  i otprilike one koji su nabavili sijeno za svoju stoku. Nazvao sam ih i objasnio  o kakvoj se akciji radi, dakle, da daju po nekoliko bala sijena i tako donekle namire  štetu  obitelji u Šujici. Ma sve i jedan se odazvao rado pomoći, pa su već u subotu dotjerali Karagama jedan dio bala sijena, a drugi dio će dotjerati danas (ponedjeljak)-kazao  je za Tomislavnews.com gospodin Jurič  i u ime općinske službe zahvaljuje svima koji su se u kratkom roku odazvali pomoći.
Pomoć je stigla i iz Kupresa, a po riječima gospodina Juriča, prikupljeno je dovoljno sijena za pomoć Karaginom gospodarstvu, te zahvaljuje svima koji i dalje zovu i nude pomoć, jer sijena više ne treba.
Problem je, naravno, što je izgorjela i štala, koju treba ponovno izgraditi. Tu je, kako doznajemo, pomoć već ponudio načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, pilana i još neke tvrtke i poljoprivrednici, jer je to za Karage veća investicija.

U duvanjskom kraju oduvijek je bio običaj “ući čovjeku u šćetu”, a to se najčešće odnosilo na pomoć onima kojima je nešto izgorjelo i pričinjena mu veća šteta. Lijepo je znati da taj običaj još živi!

www.tomislavnews.com