KolumneTG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

ŠTO JE NOVO u svatovskim običajima duvanjskog kraja? Kuverta mladencima prije svadbe, s popustom!

Redovito pratimo nove i ljubavne i svatovske običaje u duvanjskom kraju, pa malo i šire, a koji se, uistinu, brzo mijenjaju, stari zaboravljaju, a novi usvajaju, pa ako se ne zapiše, osim svatova i mladenaca malo tko ih pamti.
Nećemo ponavljati dobro poznate ljubavne običaje, njihove mijene i izmjene, niti svadbene, od svatova s na konjima i uglavnom zimi, do konjskih kola, pa kamiona, do mercedesa i drugih luksuznih vozila i posebnih limuzina za mladence…A svadbe se odavno u najvećem broju organiziraju od Uskrsa do Gospojine i mora se rezervirat i dvorana, i snimatelji, i glazba, frizerke, kozmetičarka…godinu dana unaprijed.
Malo ćemo o darivanju mladenaca: prije samo pola stoljeća, zamislite, nisu se davale kuverte s novcem mladencima kao svadbeni dar, nego se budućoj mladenki išlo na “šerbe”, donosila joj se posteljina, posuđe, kućanski aparati, kojekakvi servisi, pegle…Svadbe su do 70-tih godina prošloga stoljeća u duvanjskim selima trajale dva dana: dan vjenčanja i sutra dan “veliki ručak”. Najveći dio prvoga dana slavilo se u mladenkinoj obitelji, a drugi dan u mladoženjom i uglavnom su slavlja bila u kućama. Taj drugi dan mladoženjini svatovi, odnosno njihove obitelji donosili su prinos: pite, ušćipke, pršut, vino, rakiju…a mlada je dijelila darove: torbice, košulje, ručnike, čarape…Davno svršeno i gotovo zaboravljeno vrijeme.

Od 70-tih godina prošlog stoljeća svadbe se sve više organiziraju u ugostiteljskim objektima koji će prerasti u svadbene salone, a svadbe traju jedan dan koji se protegne do duboko u noć. Mladenkama osim bliže rodbine više se ne kupuju darovi, nego svi svatovi tijekom svadbene večeri mladencima darivaju kuverte s novcem, a mladenka nema obvezu darivati svatove, osim što mladenci dijele svatovima zahvalnicu sa svojim vjenčanim fotografijama. Nećemo spominjati naširoko što se sve u tim kuvertama, osim uobičajenih 100 KM ranije, sada već 100 Eura, ako je daje “obični” svat, dakle nisu kumovi, nisu najbliža rodbina, nisu roditelji, jer oni daju mnogo više i red je!

Kada bi mladenci, obično u rano prvo bračno jutro otvarali kuverte, bilo je veselja, ali i smijeha, jer u kuvertama bi se našli i : listići od kladionice, od lota, binga…do poruka na papiriću: Dođem vam! A nekada i pokoja prazna kuverta. Kažu da su pametniji mladenci odmah zapisivali koliko im je tko stavio novca u kuvertu, jer trebat će tu uskoro vraćati u iste svrhe, dakle taj novac dobro dođe kao kredit za početak zajedničkog života, što je dobro i treba to njegovati i što više davati, haha.

DOZNAJTE ŠTO SU SVE mladenci ovoga ljeta našli u kuvertama?

Nego, odnedavno ima i još jedan lijep običaj u duvanjskim svadbama: mladencima se daje jedan dio novca prije vjenčanje, jer im je tada mnogo potrebnije: treba kupiti (iznajmiti) vjenčanicu, odijelo, dati dio novca kao avans snimatelju, za dvoranu, za svašta nešto, a malo je mladenaca koji imaju gotov novac pa se snalaze svakako, a pokriće im je novac poslije svadbe. Ali nije baš zgodno znojiti se dok pozajmljuješ novac za svadbu, znaju to mnogi budući mladenci. Neki se odlučuju, a nemaju svi uvjete za to, kredit podignuti u banci, što im se obije u glavu, naravno, jer kamate nisu male.
E zato je pronađeno dobro rješenje: uzvanici, uskoro svatovi, ako su pri novcu, mogu zaručnicima unaprijed dati novac u kuverti koji su im planirali dati na dan vjenčanja! Ali svako plaćanje unaprijed je, naravno, s popustom. Tako se budući svat koji želi dati kuvertu s novcem unaprijed, prije svadbe, dogovori s mladencima koliko će mu dati popusta na iznos koji je planirao dati na svadbi. Bude tu “cjenkanja” od 10 do 30 %, ali na kraju svi budu zadovoljni. A na svadbi mladence dočeka kuverta s porukom: Već plaćeno!

Nekada se dogovore da svat plati u dva dijela, jedan dio prije svadbe, a drugi na svadbi, pa na kuverti piše : “2. dio”! Sve je pošteno, što nije ukradeno!
I eto novog svatovskog običaja u Tomislavgradu: dobro budućim mladencima, a dobro i svatu, prođe s manjim iznosim novca, a mladenci mu zahvalni. Kažu da je taj običaj već uzeo maha, ne samo u Tomislavgradu nego i drugdje!
www.tomislavnews.com/Piše: Ljuba Đikić/Foto ilustracija: 24 sata