TG Kultura/Zabava

SVAKAKO DOĐITE : Večeras je u Tomislavgradu 5. Noć muzeja!

Je, je…dobro ste pročitali! Noć muzeja i u našem gradu Tomislavgradu. Svakako treba otići do muzeja, izići malo iz kuće, ako ništa barem jednu noć ne slušati ovo plašenje s corona virusom i ne gledati vječno uplakanu Azru! Vrijedi to sve skupa obići i u KIC i u Samostanu, u Franjevačkom muzeju. Sigurno će se naći nekakav eksponat ili slika koja će nam barem na trenutak zaokupiti maštu i odvesti nas (možda) u neke predjele sna!
Pa ne moramo biti povjesničari umjetnosti da bi se zagledali u nekakvo žezlo ili mač. Ma svejedno je l’ to mač kralja Tomislava ili je mačeta iz plemena Massai…važno je da ostavi dojam!
Ne moramo biti ni paleontolozi da bi se divili monumentalnoj rekonstrukciji praslona koji je, kažu, živio prije 2,6 milijuna godina! (Uh, ja ne mogu zamisliti kako je bilo prije 30 godina,  ali..)
Ne moramo biti ni slikari, ne moramo ništa znati ni o slikarskoj tehnici da bi se zdušno zadubili u sliku Gabrijela Jurkića i uživali u pejzažu.  Znam, bit će i onih koji će (tobože) zamišljeno stajati pred Virgilijevom slikom, zabaciti glavu blago u desno, palcem potpočiti bradu s kažiprstom na sljepoočnici…i kao. ono, tonu u smisao, a u biti razmišljaju : “Bože moj, oće li večeras biti ikakvog domjenka? Ma valjda oće, pratri su uvik volili lipo pojisti i popiti, zašto ne bi i večeras”?!
Bit će i onih koji će hodati s rukama na leđima ko da obilaze ditalinu. I to je njihovo legitimno pravo.
Vidiš, možda bih i ja večeras mogao sresti onu dobrodržeću crnku koja svakako nije “za muzeja”, dapače…eksponat koji pripada suvremenoj umjetnosti😊 Zašto ne?! I to je moje legitimno pravo😊

www.tomislavnews.com/ Piše : Jakov Krišto