TG Kultura/Zabava

SVATOVI (4.dio): Novi svatovski običaji u duvanjskom kraju i okolici

Možda niste znali što današnji duvanjski mladenci rade prve bračne noći? Otkrit ćemo vam!

Svadbena veselja, svatovi, više se ne priređuju u kućama mladenaca, ma kako one prostrane i opremljene bile. Nakon crkvenog vjenčanja svatovska kolona se uputi u dvoranu, u salone za svatove, a rijetko koji svatovi još uvijek njeguju stari običaj odlaska, prije dvorane, pred kuće mladoženje.

Kuda i što nakon vjenčanja u crkvi?

I dok se mladenci fotografiraju, snimaju, nakon izlaska iz crkve, a zna to potrajati i sat vremena, svatovi se okupljaju ispred dvorane. Kad dođe svatovođa, voditelj svatovskog protokola (nekada se to zvalo stari svat), tada svatovi ulaze u dvoranu i to po protokolu, zna se gdje tko sjedi. Nerijetko su na stolovima ispisana imena svatova-uzvanika, pa nastaje pometnja gdje će tko sjesti? Tu sada priskače konobar, kojega bismo mogli nazvati razvodnik, kao nekada u kino dvoranama kada se po broju na ulaznici pokazivalo posjetitelju gdje mu je mjesto. Tako sada u svatovima, ali onaj tko sastavlja popise gostiju i raspoređuje ih za stolovima ne vodi računa o mnogo čemu, a i kako bi kad ne poznaje većinu svatova. 

A trebao bi znati rodbinske veze i odnose među rodbinom kada ih sjeda za jedan stol, tko je s kim u svađi, tko u ljubavi, tko se očima ne može vidjeti, a tko se nikad dovoljno narazgovarati s nekim, trabao bi znati sklonosti-afinitete pojedinih gostiju…ali, tko bi još o tomu vodio računa. Već na početku uzvanike uhvati nervoza: što mene s njima, što ja tu, ja bih za onaj stol, ja bih s njima, s njim, s njom, odavde se ništa ne vidi, ovdje je glasna glazba…

Mnogi, posebice oni stariji ( a što oni i traže u današnjim svatovima?!) očekuju da će u svatovima sresti svoje kume, prije,da će se malo ispričati, ali-ništa od toga! Od buke i glazbe ništa se ne čuje, a kamo li da se može s nekim popričati na svadbi.

Na svadbi treba razvodnik!

Kad svatovi u dvorani, u kojoj je predjelo-meza već servirana, zauzmu mjesta,samo što posjedaju, glazbenici najavljuju svečani ulazak mladenaca: svi se dižu, slijedi pljesak dok mladenci ponosno, sretno i zaljubljeno, prvi put kao supružnici, prolaze do svoga stola-stola za mladence. Sjećam se zgode kad je starija gospođa-strina od mladoženje, malo prije ulaska mladenaca, izmakla kontroli i sjela, ne znajući za pravila, na mladenkino mjesto, jer joj se od tamo najbolje vidjelo. Dok su svi bili zagledani u mladence, ona se popela i na stolicu i jedva ju je kum skinuo i uvjerio da joj tu nije mjesto. Bilo je malo i svađe, opiranja strine, a sve je to snimio kamerman i ispala zgodna komedijica!

Samo što se mladenci i kumovi smjeste sa svečani stol, počinje sviranje hrvatske himne i svi opet na noge! Potom zdravica mladenaca:”Pij mlada, pij, na tebe je red…” Zatim glazbenici pozivaju mladence na prvi ples, pa ples mladenaca s kumovima, pa ovima , onima, pa se svi svatovi dižu plesati.

Svadbena večera

Zatim se sve poziva za stol-stiže večera!Juha obvezna, iako joj se mnogi ne vesele. “Nismo prehlađeni i ovako nam je prevruće!” komentiraju.

Prije večere treba se prikrstiti i Bogu pomoliti. Obično molitvu predvodi svekrva, a često i netko od glazbenika.

Nakon juhe, malo se svira, malo pleše, a tada stiže toplo predjelo, obično neki odresci, šnicle, sarme ili punjene paprike, krumpiri…

Ali, svi se štede, jer čekaju glavno jelo: janjetinu s roštilja! Koja obično stiže pokasno, pa slijede komentari, punih usta!, kako je hladna, preslana, neslana, nije dobro pečena…ali je nestaje s tanjura!

Svadbeno veselje u dvoranama, salonima, hotelima, svodi se, uglavnom, na hranu, piće i ples uz glazbu u živo. Nema nekih posebnih običaja, i svi svatovi imaju gotovo isti protokol!

Rezanje svadbene torte

Negdje iza pola noći najavljuje se dovoženje ( ne donošenje!) svadbene torte, koja je najmanje na pet katova, a često i na sedam…Tortu, na posebnom postolju, dovoze konobari pred mladence, uz upaljene baklje! Mladenci, rukom preko ruke, drže nož i režu (sijeku) tortu, a potom dijele svatovima. malo dijele oni, više konobari!

Nakon torte, slijedi darivanje mladenaca. Svatovi se poredaju i predaju kuverte na kojima je ime svata, a u kojima je novac za mladence. Rijetko se nađe u dvorani još po koji dar, osim novca. Doduše, šale radi, ili u nedostatku novca, neki su mladencima u kuverte stavljali loto listiće ili one iz kladionice, pa ako, ako…Neki, pak, ne zatvaraju kuvertu kako bi mladenci mislili da je novac ( obično je to 100 KM po osobi) ispao, ili ne pišu ime na koverti (ako daju manji iznos), da se ne zna od koga je. Bude s tim darom svakakvih zgoda i nezgoda, neke su samo za pričanje i prepričavanje, ali nisu za pisanje.

Nakon što se dar (kuverte s novcem) pokupi, neke mladenke, a još uvijek pod utjecajem nekih davnih običaja, vrećice ili zovnice ili posude s novcem predaju svekrvi (a sve je manje takvih mladenki).

Kad se završi s darivanjem, stariji se, uglavnom, povlače, odlaze iz svatova, negdje oko 3 sata iza ponoći. Ostaju mladenci i mladi, pa se pije i pjeva do ujutro, do kada tko izdrži. Mladenci, najčešće u pratnji kumova, odlazi do svoje sobe, bilo u kući mladoženje ili u hotelu, odnosno objektu gdje je svadba, jer sve češće vlasnici tih objekata “časte” mladence apartmanom prve bračne noći.

A što mladenci rade prve bračne noći?

A sada otkrivamo: što rade duvanjski, ali i mladenci na širem području, prve bračne noći?

U pravilu, iznimke su rijetke i samo potvrđuju pravilo, broje novac koji su dobili u kuvertama. I zapisuju koliko im je tko darovao, kako bi istom mjerom (iznosom) vratio, kad ih taj, uskoro, pozove u svatove!

Neki, pak, tvrde da prvu bračnu noć mladoženja broji novac, a mladenka provede s fotografom, koji joj traži fotografije koje će prve i prva staviti na FB! Nije isključeno!

Ako ste, kojim slučajem, a ne poznavajući nove običaje u duvanjskom kraju, pomislili da mladenci prve bračne noći rade ono što bi bilo normalno ili nekada uobičajeno, ma kakvi! Oni su se “tog zelja već najeli, zasitili”?!

U sljedećem nastavku: Kuda, što i kako idu i rade duvanjski mladenci nakon vjenčanja?

www.tomislavnews.com/ Ljuba Đikić/ Foto: FB