TG Vijesti

TG: Održana Javna tribina o borbi protiv korupcije i o izmjenama Zakona o stečajnom postupku

-Ima nekoliko rješenja za spas Tvornice kabela u Tomislavgradu, a najgore bi bilo, bilo bi nedopustivo, da se ona ugasi!-kazao je gospodin Stjepan Perić, jedan od najboljih ekonomskih analitičara na ovim prostorima

Iako je Tribina najavljena „na sva zvona“, na tribini se pojavilo i sudjelovale tek desetak zainteresiranih Tomislavgrađana?

Od mnogih pozvanih direktora, političara, javnih radnika, na javnu tribinu o zaista aktualnim temama, u dvorani Županjske skupštine u Tomislavgradu, došlo je desetak zainteresiranih. Unatoč tomu, tribina je održana u Organizaciji Antikorupcijske mreže u B i H-ACCOUNT, u suradnji s Udrugom žena „Duvanjke“ iz Tomislavgrada.
Tribinu je otvorila Đula Kozarić, asistentica ovoga projekta ispred Udruge „Duvanjke“, a kratko uvodno izlaganje podnio je Dražen Simić-CRMA i IH mreža ACCOUNT.
Moderatorica ove tribine bila je gospođa Hasna Ljubović-UGP i IH mreža ACCOUNT, koja je i šire obrazlagala cilj ove tribine, te potrebu da se građani-šira javnost što potpunije upoznaju s Prijedlogom izmjene i dopune Zakona o stečajnom postupku, te svojim prijedlozima dadnu obol u donošenju novog zakona.

{gallery}stecaj-tribina{/gallery}
U razgovor-diskusiju uključili su se Nikola Nevistić-Bili, vlasnik poduzeća „Nevistić komerc“, koji je iznio kronologiju stečajnog postupka „Agromana“, koji je uspješno proveden.
Svoj doprinos jučerašnjoj raspravi, odnosno prijedlozima za poboljšanje izmjena Zakona o stečaju dao je i Stipan Perić, stečajni upravitelj i jedini sudski vještak na području HBŽ u slučajevima stečaja poduzeća-procjene vrijednosti imovine poduzeća u stečaju.
Gospodin Perić je utvrdio da je postojeći Zakon o stečaju poduzeća dobar, ali se u praksi njegove odredbe različito tumače i primjenjuju.
***********
Sudeći po odzivu na Javnu tribinu na kojoj se trebalo govoriti i o borbi protiv korupcije, čini se da mita i korupcije u Tomislavgradu nema, ili se ona ovdje, možda, zove drugim imenom?
Doduše, jedan od najvećih duvanjskih poduzetnika, Nikola Nevistić-Bili na tribini je kazao da on nikada niti je dao, niti pokušao dati nekome mito, niti je mito primio, a inspektori mu često dolaze u inspekciju.
„Te priče o mitu, korupciji su samo birtijske, kod nas toga nema!“, kazao je gospodin Nevistić.
Tema o stečaju je svakako zanimljiva u Tomislavgradu, jer se ovdje ne zna ni što je u stečaju, što u likvidaciji, kakav je status pojedinih poduzeća, tvrtki, koje više ne rade.
Nama je zazvonila rečenica gospodina Stipana Perića, nesumnjivo jednog od najboljih ekonomskih analitičara i Tomislavgradu, ali i šire, koji je kazao, a vezano za najnovije događaje u Tvornici kabela u Tomislavgradu:
-Ima nekoliko rješenja za Tvornicu kabela, a najgore bi bilo, bilo bi nedopustivo, za se ona ugasi!-kazao je gospodin Perić, o čemu ćemo s njim malo dulje popričati, jer…
Tvornica kabela je zatvorena, ne radi, radnici otpušteni i sami sebi prepušteni, baš kao i Tvornica kabela, ako se nešto hitno je poduzme!

Tekst i foto: www.tomislavnews.com