TG Vijesti

TREĆA je nedjelja došašća, nedjelja radosti, radujte se!

Treća nedjelja adventa u kršćanskoj starini zvala se nedjelja radosti po početnim riječima ulazne pjesme: Gaudete – Radujte se!
Dobro znamo da se radost ne može kupiti; ne može se ni zapovjediti, ali mogu se stvoriti preduvjeti koji vode u radost u Gospodinu. Kršćaninova radost je unutarnja radost: ona je u srcu koje je pohodio Gospodin, koje je izliječio Gospodin, u srcu koje je, uz Božju pomoću, upoznalo pravi put kojim mu j ići.
Evo nas u trećoj nedjelji adventa. Ova je nedjelja prožeta temom radosti, zato se u prošlosti zvala Gaudete – nedjelja radosti zbog početnih riječi ulazne pjesme: „Radujte se u Gospodinu uvijek.“ Naveden je i razlog radosti: ”Gospodin je blizu.” Baš to advent i želi reći i tebi i meni i svakome od nas: Gospodin dolazi! On je blizu! Onaj tko ima otvorene uši i otvoreno srce, k njemu će doći i taj će imati razloga da bude sretan i radostan.

Radost bi trebala biti oznaka onih koji vjeruju u Isusa Krista. Vjera i radost trebale bi ići skupa. Ne smijemo zaboraviti da na Pavlovu popisu plodova Duha Božjega radost stoji na drugom mjestu, odmah nakon ljubavi. On kaže: Plodovi su Duha: ljubav, radost, mir (Gal 5,22-23). Prava se radost ne može naručiti, ali se kao i kašalj ne može ni sakriti. Nije radost u neobuzdanom veselju, nije radost u raskalašenim zabavama i tulumima. To je prije bijeg od života, to je udaljavanje od prave radosti. Prava radost uključuje onaj istinski osjećaj ispunjenosti, osjećaj zadovoljstva kad si zadovoljan sa sobom, sa svojim poslom koji radiš, sa svojom obitelji za koju se žrtvuješ. To nadasve uključuje da si vjeran svojoj savjesti, da osjećaš da je i Bog s tobom zadovoljan. To je onaj divan osjećaj: Bog me prati u mom poslu! On me blagoslivlje! Ja ne mogu bez njega. – Imati pravu radost u srcu, radost koja nije lažna, koja nije namještena, uključuje dosljednost u životu. To znači da ono što vjerujem, da to i živim.

Duša moja kliče u Bogu mojemu

Veliča duša moja Gospodina,
klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.

Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je ime njegovo!
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.

Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.
Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim.

www.tomislavnews.com/gospa-sinjska.hr/Foto:vatikannews