TG Kultura/Zabava

U POHODE DUVANJSKOJ PROŠLOSTI (30): Svatovski konjski derbi Cvitka i Dorata V.

Prošli tjedan smo ispratili udaju jedne unuke (Jele), a drugoj (Matiji) svatovi su sutra. Baba ‘Ercegovka zadovoljna kako su prošli prvi, koristi isti obrazac za druge svatove.
Mladoženja, Andrija, je prije par dana, od badže Crnog, privuko i prid kućom namistio zaprežna kola. Umjesto nosanja i čašćenja okupljeni, stavit će na šprajc, pa ko želi, neka se posluži. Je li to švedski stol? U današnje vrime, bilo bi zanimljivo, umjesto visoki stolova poslužit na šprajcu, a piće u ‘lad pod kola. Tridesetak uzvanika, tako bi moglo bit uokolo, skupa za istim “stolom”. A kad kogod pripije, privisi se priko rude, i …
Cilo selo, a i sva okolna, spremaju se u kolo. Očekuje se utrka dva najbrža svatovska konja tog vrimena. Kum Crni će jašit Cvitka, a mladoženja je uspio dobit nepobjedivog Dorata. Pravi derbi i konja i badža. Osim toga svit privlači (ne)zgoda i Jelino “slikanje” i igra na šprajcu, priželjkuju da se ponovi slično. A i ova mlada, Matija, je vrckastija i vragolastija, pa ‘ko zna … Neki su, kriomice, ponili fotoaparat, možda nešto uvate.
Za dva dana južine i kiše, snig je dobro okopnio, prošarica je, ostali su samo smetovi. Noćas je okrenulo na buru, pa je dan svatova osvano prohladan, s tankom poledicom. Sve je spremno i sve ide po dogovorenom protokolu. Svatovi su, bez konjske trke došli po mladu, uz malo ritualnog pogađanja je otkupili i lagano krenuli prema crkvi. I ova mlada, kao i mnoge do sad, jaši Zekana, dobroćudnog, poslušnog i iskusnog.
Kuća je pri strani, a ispred i iznad je okrajak. Svi su došli ranije, da “ne daj Bože” ne zakasne. Dvorište i okrajak su puni svita i mlado i staro je na “tribini”. Oglasiše se “izviđači” s Glavice: “Poletili su”. Gledatelji ozareni obraza uvlače glavu u kaput, da stople promrzle uši, a cure, elegantnije obučene, cupkaju na štiklama i upadajuć u raskvašenu ledinu.
Začu se topot na makadamskoj cesti, poviriše, dva jahača polegnuta i pripijena uz grive svojih konja, opušteni uzda. Očekivano, Dorat je prvi, a i Cvitko se dobro drži, zaostaje 4-5 dužina. Zadnji je 250 metara, triba malo usporiti, dok se priđe foša, pa uz podvornicu “kom opanci, kom obojci”. Mladoženja napravi stratešku pogrešku, skrenu Dorata na svoju podvornicu, na kumpirišće. Crni priđe fošu nekoliko metara prije, uz susjednu mekotu. Ispod Dorata štrapa blato, čupajući se iz raskvašene zemlje, Cvitko ga brzo sustiže. Andrija povlači uzde, triba se pribacit na tvrđe, na ledinu. Priskačući široki mrginj (među), Dorat se okliza, i obojica, nakon salta, završiše na leđima, na ledini. Dobro je, ustaše obojica. Andrija sa uzengije, brzo uzjaši na sedlo i nekoliko puta puče kandžijom. Dorat pokaza koliko je brz, prednost se smanjuje, ali … Ostadoše kratki dvi dužine. Iako očigledno brži, Dorat prvi put izgubi trku. Još se puši iz znojnog i blatnog pobjednika, kaubojski svezanog za rudu kola, a lagano pristižu ostali.

Gledatelji, zadovoljni razvojem trke, iščekuju “sljedeći čin”. Kum Crni pridrža Zekana, a mlada, mudro i mirno, postrance skliza na šprajc kola. Nakon pribacivanja jabuke i posipanja kola, mlada podiže vinčanicu visoko iznad kolina i zavrti se. Osim bile dokoljenice ukaza se čipkasta podvezica. Svi se načičkaše oko pozornice i poče kolo u mladinom ritmu, a ona zanosno vrti vinčanicu, sve je više podižući uz bedra. Baba joj je, posebno za ovu prigodu, nabavila ukrašene široke pumparice: “Da šta, ‘ćerce moja, nek ti je toplo, a oni nek slikaju”.
Mlada nešto šapnu Andriji, on okrenu leđa kolim, a ona visoko zabaci vinčanicu i ukrki. Sivnuše bujne pumparice na mladoženjinim leđima, dok mlada poigrava, s rukama visoko u zraku. Napraviše počasni okret za 360 na podestu i zamakoše priko praga.
Odma se oglasi kum Tadija i gangaši:
Mlada krki, sjaje podvezice,
Lipa ti je Marijo Divice.
Pa još jednom:
Više vride noge oko vrata,
Nego oka prilivatog zlata.

Del-Mat

Slijedi: Krošnja za piću i pržanj za kavu

www.tomislavnews.com/Foto uz naslov: narodni-net i ilustracija