HB ZupanijaIN MemoriamTG Vijesti

FOTO: U POVODU 30. obljetnice pogibije trojice pripadnika duvanjskog PDV u Olovu, danas su upaljene svijeće i položeno cvijeće

Na današnji dan, 7. travnja, 1992. godine, dakle prije točno 30 godina,  trojica pripadnika duvanjskog PDV: Mate Šteko, Josip Meštrović i Mario Selak poginuli su u mjestu Olovu, na Kupresu, a osmorica su ranjena.

Na mjestu pogibije trojice pripadnika protudiverzantskoga voda  danas je izaslanstvo duvanjskog PDV-a : Ivica Matešković, Dražen Petričušić i Ivan Ćosić položilo cvijeće i upalilo svijeće na spomenik na mjestu  njihove pogibije u Olovu, što čine svake godine, prisjećajući se teškog i tužnog ratnog dana prije 30 godina.

Nakon pogibije trojice suboraca, ostali su izvlačili ranjene, a ubrzo su stigli pripadnici Ratnog saniteta s vozilima hitne pomoći koji su odvezli ranjenike. Ostali pripadnici duvanjskog PDV pod kišom metaka probili su se do Kupreškog polja, pa preko Poganca stigli uvečer u Tomislavgrad. Bila je to večer kada na televiziji zloglasni srpski pukovnik  Lisica govori kako su srpski tenkovi ušli u Kupres.

Hrvatski branitelji još su u iduća dva dana pokušali obraniti Kupres, ali daleko nadmoćniji neprijatelj ih je prisilio na povlačenje.

Jedan od ovih pripadnika duvanjskog PDV (Ivica Matešković) upravo završava veliki mural na pročelju Doma kulture u Kupresu posvećen poginulim hrvatskim braniteljima, a u povodu 30. obljetnice početka borbi na kupreško-tomislavgradskom ratištu, o čemu ćemo više pisati sutra kada će mural biti završen.

www.tomislavnews.com/Foto: I.M.