BiH Politika

Ulazak Hrvatske u EU prilika za BiH

Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju (EU) neće uzrokovati mnogo dramatičnih, vidljivih promjena u svakodnevnom životu građana BiH, ali će promijeniti način na koji se posluje, a utjecat će i na neka druga područja.

 

Ovo je za Agenciju Fena kazao glasnogovornik Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Andy McGuffie upitan da prokomentira implikacije ulaska Hrvatske u EU na BiH.

Podsjećamo, od 1. srpnja 2013. godine BiH će dijeliti oko tisuću kilometara dugu granicu s EU. Hrvatska će provoditi pravila i direktive EU u mnogim područjima.

McGuffie dodaje da Hrvatska neće odmah ući u “šengensku zonu”, ali će od 1. srpnja 2013. morati primjenjivati stroga šengenska pravila za graničnu kontrolu.

– To će, najvjerojatnije, biti prva promjena koju će građani BiH primijetiti, kazao je.

Na Hrvatskoj je, dodao je, da poduzme potrebne korake, uključujući i dobivanje suglasnosti zemalja članica EU, ukoliko želi olakšati građanima BiH prelazak granice uz korištenje osobne karte.

– Važno je da će biti omogućen i lokalni pogranični promet između dviju zemalja. Građani koji žive u području do pet kilometara od granice i koji imaju prijavljeno prebivalište u pograničnom području u posljednjih godinu dana ili duže, mogu dobiti posebne propusnice za prelazak granice – pojasnio je McGuffie.

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, istaknuo je, jeste prilika za BiH – za njezinu ekonomiju, kada BiH uvede standarde Europske unije, ali i za njezine građane.

– BiH ima razloge za reformiranje vlastitih sustava i zakonodavstva. Njihovo usklađivanje s onima u Europskoj uniji, uključujući Hrvatsku, pomoći će BiH da ostvari svoju vlastitu aspiraciju za članstvo u EU – naglasio je McGuffie.

Također, podsjetio je, iskustvo Slovenije prilikom priključenja u EU pokazuje da su slovenski poslodavci tražili radnike iz Hrvatske, BiH, Srbije i drugih zemalja u regiji.

– Isto se može dogoditi i s Hrvatskom, imajući u vidu da ne postoji jezična barijera između zemalja – zaključio je McGuffie.

 

F