TG Kultura/Zabava

UOČI proslave Dana općine Tomislavgrad: Gdje je i što je zavičaj?

Zavičaj je mjesto na zemaljskog kugli gdje si rođen i odrastao i gdje u ponoć po mrklom mraku ili u podne zavezanih očiju možeš hodati u krugu promjera od najmanje tri kilometra, a da se ne pitaš gdje si i da ne posrneš. Pa i kad se nakon duljeg izbivanja vratiš.
Zavičaj je mjesto gdje si prvi put gledao zvijezde i brojao ih, a ako si otišao na dulje vrijeme, kada se vratiš znaš da te tvoje zvijezde uvijek vjerno čekaju. Uvijek na istom mjestu svoda nebeskog izlaze i uvijek ti vragolasto namiguju, kao da ti govore: „Jesi li to se vratio, ma ne možeš ti bez nas, znamo, jer te uvijek i svuda pratimo, ali ti se ukažemo samo kad se vratiš u zavičaj.”
Zavičaj je mjesto gdje prepoznaješ svačiji glas i svaki glas u prirodi, gdje ti ne treba kalendar, jer po mirisu znaš koje je godišnje doba. Zavičaj je mjesto koje s godinama sve više volimo i sve se teže od njega odvajamo, čak i na kratko.

Zavičaj je duvanjski kraj i prostrano Duvanjsko polje, njegove plodne njive i zrelo klasje koje povjetarac njiše, zavičaj je Tomislavgrad, zavičaj je i cvijeće čiji te miris opija, i miris pokošenih livada, i  ljetna  žega, i iznenadni pljusak, i žuto lišće koje šušti i opada, i jaka bura duvanjska, i snijeg do koljena, i radost gaženja cilaca, zavičaj je i rijeka, potok, jezero uz koje si odrastao i njihov šum nosiš u uhu, u srcu, zavičaj su i drage planine, u ljeto zelene, a zimi bjelinom pokrivene, zavičaj je svaki susret s dragim i poznatim osobama, zavičaj je osmijeh na usnama staraca pri svakom susretu, samo kad stižeš u zavičaj, nakon jednog dana ili deset godina,  oblije te toplina i neka ti milina prostruji tijelom, rodno mjesto je samo jedno u kojemu si prvi put otvorio oči i pogledao u radosne oči majke, koja te ljubi od prvoga plača, njezina bezuvjetna ljubav te prati cijeli život, a prati  te i plavo nebo po kojemu plove bijeli zaigrani oblaci, prati te ljubav zavičaja, ljubav rodnog kraja, rodno mjesto se voli bilo ili ne bilo uzdarja! Rodno mjesto je sve ono što te veseli ma gdje bio, što ti vraća osmijeh na usne i ljubav u srce…i još mnogo toga što je riječima neizrecivo, što se samo osjeća!

www.tomislavnews.com/lj.