TG Zanimljivosti

FOTO: UZ ČESTITKE za 27. obljetnicu RTG, objavljujemo prisjećanje na njegove početke

Danas, 18. svibnja, 2019. godine navršava se 27 godina od kada se u eteru začuo glas s Radio postaje Tomislavgrad. Bila je to teška, ratna, 1992. godina. Samo dan nakon prvog glasa s RTG, srpske snage s Kupresa  granatirale su Tomislavgrad, a u središtu grada od granata su poginule dvije osobe(majka i sin).

Pronašli smo jednog  od prvih djelatnika i zamolili ga da se za naš Portal Tomislavnews.com prisjeti tih događanja.
Riječ je o arhitekti Jakovu (za prijatelje Draganu) Šteki, rođenom u Tomislavgradu, a velikom zaljubljeniku u prirodu, u planine, u poeziju…

-Nerado to činim, ali zato što visoko cijenim informacije koje donosite na Tomislavnews.com i koje meni puno znače, prisjetit ću se svoga kratkotrajnog rada na RTG, a vezano za njegovu 21.obljetnicu postojanja.
Dakle, na RTG sam radio početne, osnivačke poslove, novinarske, glazbeno-uredničke i drugo što je u tom trenutku trebalo za funkcioniranje Radija.
Moje veze s  radijem  su prijeratne, kada sam s jednom ekipom  pokušao osnovati privatnu radio-postaju, a kasnije i donacijama preko zagrebačkog HDZ-a.
Ratne 1992. godine, sukladno  prilikama, a na inicijativu entuzijasta pok. Ante Malića-Panče, Marka Tokića, Željka Tolića i Ivana Baćka pokrenuto je emitiranje Radio-Tomislavgrada iz privatnog stana.
Ja sam se priključio prilikom naručivanja profesionalne opreme i preseljenja u podrumske prostore ispod kafića „U“ u Tomislavgradu.
Vrlo brzo je isporučena priručna oprema, uređen prostor, sakupljene ploče i kasete i započelo je emitiranje. Iz tog vremena je i apstraktna slika iz studija, koju smo uzeli iz zgrade Komiteta (ma što to danas značilo) i u po’ bijela dana donijeli na Radio.

Meni je rad na Radiju bio prekrasno iskustvo. Program se stvarao uglavnom spontano, svatko je iznosio  svoje ideje i vizije. Nastojalo se, prije svega, prilagoditi ratnim prilikama, ali i svakodnevnim potrebama slušatelja. Program je bio kao organski kolaž sastavljen od glazbe, u većinom domoljubne, pozdrava braniteljima, ratnih reportaža, anketa, top-lista, intervjua, reklama, jingleova, vijesti, političkih komentara, kontakt emisija, obavijesti itd, koji smo zajednički kreirali, a meni je sve izgledalo kao čarobni kaleidoskop u teškim i turbulentnim vremenima. Vjerujem da smo dio atmosfere uspjeli prenijeti i slušateljima.
Ja sam radio kao glazbeni urednik, reporter, voditelj, snimao reklame, jinglove, nabavljao glazbu…
U dubokom sjećanju su mi ostale male reportaže s bojišta u kojima su obični ljudi postali vojnici i neposredno su iznosili svoja stajališta i razmišljanja za „lokalno“ slušateljstvo.
Vrlo rado sam puštao domaće šansone u popodnevnim satima , kad je , ratu unatoč , ovladala ljetna siesta.
Sjećam se i televizijskog snimanja za njemačku televiziju u srpnju 1992. godine. Njemačkog reportera najviše je zanimao odnos s Bošnjacima. Ja sam se malo čudio tom interesu, ne sluteći  što će se dogoditi  za par mjeseci.
Zahvaljujući ovom iskustvu uvijek kada nekamo putujem slušam lokalne radio-stanice, a kad sam u Tomislavgradu, naravno Radio Tomislavgrad.
Radio Tomislavgradu čestitam obljetnicu, djelatnicima želim puno uspjeha u radu, a toplo pozdravljam i sve svoje radne kolege s Radija, ma gdje bili.
Pozdrav i svim čitateljicama i  čitateljima, a vidim da ih ima dobar broj, vašega (našega) Portala Tomislavnews.com i svim Duvanjkama i Duvnjacima  na Duvanjskom polju, ali i rasutim po „bilom svitu“-ovo je samo jedan kraći ulomak iz sjećanja o početcima rada RTG, gospodina Jakova Šteke, planinara, zaljubljenika u prirodu i neumornog svjetskog putnika.


(NAPOMENA: Ovaj zapis i sjećanje  gospodina Jakova Šteke objavili smo 18. svibnja, 2013. godine)

www.tomislavnews.com/Tekst: Arhiv Tomislavnews.com