TG Zanimljivosti

UZ PROSLAVU 30. obljetnice Brigade kralja Tomislava pitamo: znate li tko je autor grba Brigade?

Danas slavna Brigada kralja Tomislava proslavlja 30. obljetnicu svog osnivanja, dakle, osnovana je 2. srpnja, 1992. godine, a svih 30 godina ima isti grb, nije ga mijenjala.

Jeste li se ikada upitali tko je u to ratno vrijeme, vrijeme žestokih sukoba na kupreško-tomislavgradskom ratištu uradio ovaj grb, tko je autor grba? Tada nije bilo ove tehnologije, nema nigdje potpisa autora, komu je tada bilo važno potpisat autora, pa smo sigurni da vas jako malo zna tko je izradio grb Brigade?!

Mi smo jutros malo oživjeli sjećanja, pretpostavili tko bi to mogao biti i pogodili “iz prve”.

Nazvali smo pripadnika Brigade, bivšeg ratnika, gospodina Ivicu Mateškovića iz Tomislavgrada i upitali je li on, možda, autor grba Brigade kralja Tomislava?

“Jesam, taj grb Brigade je mojih ruku djelo i drago mi je da je svih ovih godina on ostao grb Brigade”, odmah nam je odgovorio gospodin Matešković.

Upitali smo ga tko je naručio i kada je urađen grb?

“Nije bilo nikakve narudžbe, kad se formirala Brigada, u pauzi ratnih događanja, negdje u lipnju, 1992, mislim oko Ivanjdana, ja sam na A4 formatu ručno nacrtao grb i predao u zapovjedništvo. Tek puno kasnije se pojavio u upotrebi, kad je Brigada potpuno ustrojena i ovo ga, kao znamen Brigade do dana današnjeg!” rekao nam je jutros Ivica, a mi zabilježili neka se zna, za grboslovlje i za neke buduće naraštaje.

www.tomislavnews.com