TG Vijesti

VELIKA PREVARA mame Šole i sinova: Maskirali banku u turistički ured da bi dobili HBOR-ov kredit

Kad su HBOR-ovci došli u Split, čekali su ih natpisi i pultovi turističke agencije, kad su otišli – natpisi su nestali

Početkom srpnja 2008. godine otvorena je poslovnica Karlovačke banke u Splitu, nedaleko od rive, na početku Poljane kneza Trpimira. Poslovnicu je otvorio, kako su tada s ponosom isticali iz Kabe, najveći as hrvatskog tenisa, wimbledonski pobjednik i dioničar Karlovačke banke Goran Ivanišević, a prisutan je bio i drugi, također poznati dioničar, nogometaš Dario Šimić.

Međutim, ono što Ivanišević i Šimić tada nisu znali, a vjerojatno nisu saznali ni do danas, jest da je Karlovačka banka uselila svoju poslovnicu u poslovni prostor koji je prethodno kupljen sredstvima kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, i to iz programa turizma. Poslovnica banke, naravno, teško može proći kao neka vrsta turističkog projekta.
Varka s Venditom

Međutim, Marija Šola i njezini sinovi, Sandi, Tomislav i Petar Šola, koji su sada redom okrivljeni u aferi Kaba, osmislili su način kako doći do “jeftinog” novca HBOR-a. Svojoj privatnoj tvrtki Vendita d.o.o. proširili su djelatnost na turističke usluge, napravili projekt poslovanja za turističku agenciju i zatražili kredit HBOR-a u spomenutom programu. I dobili su ga. Čak 12,7 milijuna kuna. Bio je to prvi radni dan u 2008. godini.

Većina ishođenih sredstava, nešto više od 10 milijuna kuna, poslužila im je, u skaldu s projektom, za kupnju poslovnog prostora u Splitu. Ostatak se odnosio na obrtna sredstva i druge troškove poslovanja turističke agencije. Nikome u HBOR-u tada nije bilo čudno da jednoj potpuno novoj turističkoj agenciji treba čak 500 četvornih metara poslovnog prostora. Dapače, očito su znali da će se dijelovi tog prostora davati u najam.

Pravo je pitanje, međutim, jesu li odgovorne osobe u HBOR-u znale da će se cijeli prostor iznajmiti?

Naime, prostor koji je kupljen od Gradske banke Osijek tada u stečaju, u cijelosti je dan u najam Karlovačkoj banci, a ta ga je banka djelomično dala u podnajam osiguravajućim kućama, jednom leasing društvu…

Dakle, Vendita u vlasništvu Tomislava i Petra Šole od nekretnine kupljene kreditom HBOR-a za turizam ostvarivala je čiste prihode od iznajmljivanja prostora Kabi.
Teatar u Velom Mistu

Kako je to moglo proći? Kontrolira li HBOR svoje kreditne plasmane? Da kontrolira. Kontrolirao je i ovaj kredit. Kontrolori HBOR-a iste su godine, potkraj studenog, obišli novu turističku agenciju u središtu Splita. I bili su zadovoljni viđenim.

Naime, na licu mjesta mogli su se uvjeriti kako u istom prostoru banka i turistička agencija mogu fantastično zajedno funkcionirati. Na ulazu ih je uz oznake Karlovačke banke dočekao i natpis “Vendita d.o.o. i Ban Tours”. Ljubazna zaposlenica na šalteru Kabe obavijestila ih je da u istom prostoru, za susjednim pultom mogu odabrati i turističke aranžmane, europska i prekooceanska putovanja, ljetovanja na Jadranu…
Rokovnik s istinom

Prospekti sa šarolikom ponudom bili su uredno poslagani i po poslovnici banke i po “turističkom uredu”. I poslovna dokumentacija je “štimala”. Vendita je od početka godine imala potpisan ugovor o suradnji s renomiranom turističkom agencijom Ban Tours, koja je uz ostale surađivala i s HRS-om u čijem je čelništvu bio i Sandi Šola.

Činjenicu da je većina poslovnog prostora dana u najam banci, osiguranju i slično kontrolorima HBOR-a nije bila prepreka za pozitivnu ocjenu poticajnog kredita za turizam. A već sljedeći dan i ovo malo slovo t od turizma ponovno je nestalo. Čim je kontrola završila, maknuti su turistički prospekti, uklonjen je natpis Vendita i Ban Tours s ulaza, nestala su sva obilježja turističke agencije. Ostala su samo dodijeljena sredstva HBOR-a.

I sve bi možda i ostalo na tome da Marija Šola nije pedantno u svoje notese bilježila sve što je radila i planirala. A pri prošlogodišnjem uhićenju i provedenom pretresu kod nje su istražitelji, kako smo već izvještavali, pronašli te rokovnike. U njima je, doznajemo, i dio “posvećen” turističkoj agenciji Šolinih.

Upravo njezine bilješke ukazuju ne samo na to da su u HBOR-u znali za nenamjensko korištenje sredstava nego i na to tko im je u HBOR-u pružao “podršku”. Naime, Marija Šola vlastoručno je u rokovniku zabilježila da se 19. studenoga 2008. sastala s određenim osobama iz HBOR-a. Navela je i njihova imena.
Prenamjena i troškovi

U nastavku je zapisala dane u tjednu, odnosno datume 27. ili 28. studenoga kada treba očekivati kontrolu, te je naznačila što sve za to treba pripremiti i čime opskrbiti poslovnicu banke da bi se dijelom pretvorila u agenciju. Kontrola je uistinu bila 27. studenoga. A sve troškove privremene prenamjene prostora nije platila privatna tvrtka Šolinih Vendita, nego Karlovačka banka.
I policajac Milijan Brkić letio u Atenu

Zanimljiv primjer trošenja sredstava Karlovačke banke u suradnji s Ban Toursom dogodio se 2007. Te se godine u Ateni odigravalo finale Lige prvaka, a Uprava Kabe odlučila je počastiti svoje partnere i prijatelje plaćanjem troškova za odlazak na taj nogometni spektakl. Jednoipoldnevno putovanje avionom organizirao je Ban Tours kojemu je Kaba za “svoja” 62 gosta platila račun od 352.000 kuna.
JL