vjera

VELIKI je petak, spomendan Isusove muke i smrti na križu; molitva na Veliki petak

Veliki petak je drugi dan Svetog trodnevlja, petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i  smrti.

U duvanjskoj Spomen bazilici danas, na Veliki petak Gospin plač započinje u 16 sati, a od 17 sati su obredi Velikog petka i pjevanje muke. Sva skupljena milostinja namijenjena je za Isusovu domovinu – Palestinu, koja je zbog rata dovedena na rub gladi. Taj dan je obavezni i strogi post i nemrs.

Ovo je jedini dan kada se ne slave sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu.

Stoga katolička crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetog pisma i Muke i ljubljenje križa.

U duvanjskoj Župi Bukovica u danas, s početkom  u 15:00  sati, krenut će 17.  molitveni Križni put od Gornjeg Brišnika do župne crkve u Bukovici, a sve preko brda.

Osim Gospinog plača, danas se mole i ove molitvice:

Iđe diva slavnom grobu Sve cvileći i plačući I za križ se hvatajući Križu plačuć govoraše O moj križu slavno drvce Što ti primi sinka moga Više mrtva nego živa Isus s križa govorio Ko bi ovu molitvu molio Na blagdanak na Veliki petak Bog bi mu dao raj na umrli dan.

Pivci pivaše,Mariju budiše. Ustaj, Divo Marijo, Sin ti se rodio i po polju hodio,zlatnu krunu nosio. Džudije ga sritiše, zlatnu krunu skidoše, a trnovu staviše. Dokle trnci dopiraše, tuda kapi kapijaše, tuda ruže cvatijaše. Bog posla tri anđela da tu ružu uberu, u kitice kitijaše, u vinčice vinijaše i prid Boga donosiše.

Pođi Gospe tužnim putom, zagrni se crnim skutom. Ona ugleda drven križ Isus s križa progovara: Oj Marijo, mati moja, ne velim ti da si moja, već ti velim: budi Božja. Teže su mi suze tvoje, neg po meni rane moje. Teže mi je tvoje uzdisanje, neg na križu moje umiranje. Ko moju molitvicu molio na blag danak, na Veliki petak, pedeset i pet puta, Bog će mu dati svitli raj na umrli sat. (medjugorje.info)

www.tomislavnews.com/Foto uz naslov: djelo duvanjskog akademskog kipara Ilije Skočibušića”Raspelo”