HB ZupanijaTG GospodarstvoTG Sport

VEZANO za odlaganje medicinskog otpada uz Buško jezero oglasila se Eko-udruga sportskih ribolovaca “Buško jezero”

Budući da ribolovna sezona još nije započela punim intenzitetom, nismo toliko aktivni na području  Buškog jezera pa članovi Udruge nisu primijetili navedeni incident oko odlaganja otpada.

Inače, radi se o prostoru koje u ovo doba godine rijetko i obilazimo. Jučer u popodnevnim satima smo za odlaganje otpada na području jezera saznali preko medija. Održali smo sastanak gdje smo se između ostalog dotakli i te teme i naravno osudili ovakav način neprimjerenog odlaganja otpada na obalama jezera. Budući se radilo o nekoj vrsti medicinskog otpada, upoznati smo da su obaviještene nadležne institucije te da se taj otpad u tijeku današnjega dana, nakon obavljenoga očevida, uklonio s navedene lokacije i da je zbrinut na propisan način, pokrenut je  postupak pronalaska nepoznatog počinitelja.

Tijekom svake godine članovi Udruge u ribolovnoj sezoni uglavnom počiste otpad koji ih dočeka na mjestima na kojima ribolove, a isto tako primijetili smo da je otpada na obalama svake godine sve više i više, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada se mladi  tijekom noćnih sati druže na području Marinovca i velike brane u Kazagincu.

Također, svjedoci smo da je problem otpada koji se pojavljivao na području Prisoja od strane ribolovaca, uglavnom, riješen i to ponajviše zahvaljujući koncesionaru ribolovnog prava koji provodi akcije čišćenja navedenih lokacija te potiče ribolovce da prilikom odlaska s vode počiste mjesto na kojem su lovili ribu. Kako se radi u vrlo velikoj površini jezera, nemoguće je kontrolirati svaki pedalj obale, pa ovim putom još jednom osuđujemo ovakav odnos prema prirodi i apeliramo na sve posjetitelje, koji će tijekom ove godine posjetiti obale Buškog jezera, da vode račune o okolišu, a da mjesto na kojem borave pri odlasku s jezera ostave samo u onakvom stanju u kakvom su ga zatekli prilikom dolaska, priopćenje je poslano Tomislavnews.com iz Eusr Buško jezero.

www.tomislavnews.com