Bosna i HercegovinaTG Vijesti

VIDEO/ MORH : Canadair upućen na gašenje požara u BiH!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je u Bosnu i Hercegovinu radi gašenja požara u Parku prirode Blidinje

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u utorak 19. srpnja 2022. u Bosnu i Hercegovinu radi gašenja požara na predjelu Ćužića Kuk na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

“Protupožarne zračne snage posljednjih su dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, no to nas ne sprječava da pomoć pružimo i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija. Nakon gašenja u Republici Sloveniji gdje je u nedjelju bio angažiran Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, svoju spremnost i umijeće piloti kanadera pokazuju i u Bosni i Hercegovini, gdje su i prošle godine četiri puta pomagali u gašenju požara. Hvala im za nesebičan trud”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku angažmana u BiH, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, priopćenje je iz MORH-a .

www.tomislavnews.com/Video: M. Šteko i Josip J.