TG Zanimljivosti

VIDEO-FOTO/KAD SE DUVNJAK OŽENI BUGARKOM: Jedno vjenčanje, a dvije svadbe!

Prošle subote u Spomen bazilici u Tomislavgradu župnik fra Slaven Brekalo vjenčao je zanimljive mladence: Bugarku i Duvnjaka, a slavlje se, uz brojne uzvanike, nastavilo u Svadbenom salonu Eko-sela Grabovica, uz dvije zastave, hrvatsku i bugarsku.
Nakon što se malo stišalo svadbeno slavlje i gosti se razišli, razgovarali smo s mladim bračnim parom: Elitsom Peshevom iz Bugarske i Matom Ćavarom iz Tomislavgrada.
Elitsa je rođena u Sofiji 1992. godine gdje je završila njemačku gimnaziju, a potom otputovala na studij „BWL“ u Njemačku, u Minhen studirati  Brand and Communications Management, potom odlazi u Dansku gdje stječe zvanje Master creator menager i radi u danskoj tvrtki za „Audio i video…“ kao Marketing creation manager.
Mate je rođen 1990. godine u Tomislavgradu, završio je srednju turističko-ugostiteljsku školu, kuhar. Godinu dana je radio u domovini, a potom mu se ukazala prigoda raditi u velikom restoranu u Minhenu, gdje je i upoznao Elitsu. Nakon što je sedam godina radio u Minhenu odlazi u Dansku, a tada je već planula ljubav između Elitse i njega.
-Pet mjeseci smo bili samo poznanici, prijatelji, iako mi se Mate odmah svidio, ali trebalo se dobro preispitati je li to ljubav što osjećam prema njemu. Mislim da se i Mate slično osjećao, a onda je naše prijateljstvo preraslo u ljubav-kaže na hrvatskom, toliko da se može razumjeti, Elitsa.
-Iako nisam stidljiv, ipak se nisam lako odlučio priznati Elitsi da je ljubav to što osjećam prema njoj, da mi je draga, da je volim, pa smo počeli ozbiljno „hodati“, kako mi u Tomislavgradu kažemo-isto je razmišljao i Mate.
-“Zabavljali-hodali” smo pet godina, u početku naše veze Mate je odmah htio da se vjenčamo, ali ja sam odgađala jer sam htjela završiti fakultete i zaposliti se. I kad sam sve to odradila, Mate se „ušutio“, nije spominjao vjenčanje, a onda sam ja prva rekla neka se odluči, neka odabere dva datuma za svadbe u Bugarskoj i Tomislavgradu, on je bio presretan i brzi smo se dogovorili-kaže Elitsa.
-Kod Elitse me privuklo nešto posebno, teško je to riječima opisati. Jako me privlačila, sviđala mi se i htio sam ostaviti što bolji dojam na nju, da je ni jednom riječju ili potezom ne uvrijedim, a ona je to znala cijeniti- odgovara Mate na pitanje što je to što ga je privuklo Elitsi.
-Mate mi se sviđao od prvoga dana upoznavanja, prvo kao dobar prijatelj, džentlimen u svakom trenutku, jako pažljiv, zabavan, s njim nikada nije bilo dosadno i sretna sam da sam njegova supruga-odgovara na isto pitanje Elitsa.


A kako su njihovi roditelji prihvatili njihovu ljubav, vjenčanje?
Oboje kažu da su im roditelji bili sretni kada su objavili vjenčanje, jer su već dugo bili u vezi. Ni jednima ni drugima nije smetalo što su iz različitih država, različite nacionalnosti.
Duvanjska nevista Eli, kako je u obitelji Ćavar zovu, kaže kako se divi Hrvatima koji jako drže do tradicije, do obitelji, kako su vezani jedni s drugima bilo u domovini ili tuđini, svidjela joj se Matina obitelj, rodbina, svi su ljubazni, dragi ljudi.
Mate kaže kako su Bugari slični Hrvatima, a ipak nekako drukčiji, jako puno drže do narodnih običaja, do svojih pjesama, igara, a to su pokazali na obje svadbe.
Mladenci kažu kako im je župnik u Tomislavgradu fra Slaven Brekalo mnogo pomogao da se ne opterećuju papirologijom za vjenčanje i na ovaj mu način javno zahvaljuju, a obred vjenčanja koji je vodio župnik je oduševio mladenku, njenu rodbinu i prijatelje koji su stigli iz Bugarske u Tomislavgrad na svadbu.

Nakon vjenčanja u Spomen bazilici mladenci i svatovi su se uputili u Svadbeni salon u Eko selo Grabovica na Buškom jezeru, a svatovska kolona i svadbena dvorana bile su u znaku dviju zastava: hrvatske i bugarske

Eli kaže kako se i u Bugarskoj, kao i u Tomislavgradu mladenci na svadbi daruju novcem.
Mladenka je u svatovima, po nagovoru djevera, pucala iz samokresa (video!), a iza ponoći je upriličen i vatromet, te rezanje torte na otvorenom.

Novopečeni bračni par planira vratiti se u Dansku gdje će nastaviti živjeti i raditi, Eli da se usavrši u svom poslu, Mate također, a planiraju i žele imati svoj vlastit restoran.
Iako oboje vole more, kažu da će rado i redovito dolaziti u Tomislavgrad kojim je Bugarka Eli(već smo zaboravili pravo ime!) oduševljena, njegovom poviješću, prirodnim ljepotama i ljubaznim ljudima.
Poželjeli smo bračnom paru Ćavar dobro zdravlje i puno životne radosti, neka im život bude ispunjen ljubavlju i potomstvom!

www.tomislavnews.com/ Razgovarala : Ljuba Đikić/Foto: Studio Relive i Dražen Boškić photography/ Privatni album Ćavar