TG Vijesti

VIDEO- FOTO/MATE JURČEVIĆ, zapovjednik PVP Tomislavgrad: “Jučerašnji požar koji je izbio na Ljubuši još nije ugašen”

 


Go to Kamen Galir
Požar koji je jučer popodne izbio na planini Ljubuši iznad Mandina Sela i Lipe, u općini Tomislavgrad, nije još ugašen, a do 3 sata u noći gasitelji su se borili s vatrenom stihijom, koja se naglo širila jer je bio jak vjetar, a teren nepristupačan.
Vatrogasci PVP Tomislavgrad, šumari Šumarije Tomislavgrad, mještani, lovci i dobrovoljci uspjeli su sinoć obraniti Vran i visoke šume, a vatra je preusmjerena prema Mandinu Selu do bazena s vodom. Gasitelji su napravili predah od dva sata, a već jutros otišli su na Ljubušu, jer je požar još aktivan iznad Mandina Sela, Oplećana i Srđana, teren na kojemu je sada 25 ljudi, a uskoro će se priključiti i drugi. Teren je uistinu nepristupačan, ali ako ne bude vjetra požar bi danas mogao biti ugašen, rekao je rano jutros za Tomislavnews.com zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad.
Po njegovoj procjeni uzrok ovoga velikog požara mogao bi biti ljudska ruka, jer jučer nije bilo ni grmljavine da bi sumnjali na udar groma, a nisu ni temperature bile visoke i kako baš da bukne požar na teško pristupačnom terenu.
“PVP ima osam vatrogasaca i mi možemo malo učiniti kada izbije požar ovakvih razmjera, jer je ovaj sinoć bio oko 15 kilometara vatrene linije, zato nam se odmah priključe šumari, lovci, mještani, jer za ugasiti ovakav požar mora biti mnogo ljudi, pa i onih koji se samo gasiteljima donositi vodu za piće, jer je i to velika pomoć. Pri ovakvim požarima važan je veliki odziv gasitelja. Ako danas ne bude jakoga vjetara vjerujem da ćemo staviti požar pod nadzor, ali treba stalno dežurati nikada ne znaš gdje se ponovno može aktivirati na ovako velikom području gdje je gorjelo ili još uvijek gori”, kazao je jutros za TN Mate Jurčević, zapovjednik PVP Tomislavgrad.

Daj Bože da vjetar oslabi i gasitelji ugase požar ili ga stave pod nadzor, jer ovoga ljeta je dovoljno požara za deset narednih godina, a gotovo da je okružio cijeli duvanjski kraj!
www.tomislavnews.com/Lj.Đikić/Foto: Ljubuša Duvanjsko polje