TG Gospodarstvo

VIDEO KRITIKA : Hoće li se ikada asfaltirati put od Mamića do Đivića, u općini Tomislavgrad, put je sačuvaj Bože?!

Prije dva dana smo pisali i objavili fotografije i video puta od Dozana do Ćalušića, duvanjskih sela u Župi Vinica, a danas smo dobili dva video o katastrofalnom putu od  Mamića do Đivića duljine oko 2km.

Sve su to sela u Župi Vinica, u duvanjskom kraju, u kojima je ostalo malo žitelja, ali i oni moraju, koliko-toliko normalno živjeti, putovati, voziti se cestom, koja se može prije nazvati opasnim planinskim putem, jer je uistinu teško vozilom proći između ova dva sela, a po noći je “igra sa životom”! Pogledajte!

Hoće li se ikada asfaltirati put od Mamića do Đivića, u općini Tomislavgrad, put je sačuvaj Bože?!

VIDEO1. HOĆE LI SE IKADA ASFALTIRATI PIT OD MAMIĆA DO ĐIVIĆA U OPĆINI TOMOSLAVGRAD, PUT JE BOŽE SAČUVAJ?!

Posted by TomislavNews.com on Monday, September 28, 2020

Sva ova četiri sela su imala svoje njive i livade u Buškom blatu, koje je potopljeno zbog akumulacijskog Buškog jezera, koje je u vlasništvu HEP RH. Za potopljene njive i livade prije gotovo pola stoljeća neki vlasnici su dobili obeštećenje, kažu jadno, ali neki još uvijek nisu, a većina je ili pomrla ili iseljena. Za sve to vrijeme od izgradnje Buškog jezera u proračun Općine Tomislavgrad godišnje HEP RH uplaćuje sredstva za korištenje vode Buškog jezera za proizvodnju električne energije. U jednom sporazumu, dokumentu iz 1976. godine pisalo je kako će ta sredstva biti usmjeravana prije svega za razvoj naselja oko Buškog jezera, koja trebaju imati prioritete u odnosu na druge namjene.

Ne znam je li član toga Sporazuma izmijenjen, ali se nikada nije primjenjivao, niti su naselja uz Buško jezero imali prioritet za dodjelu tih sredstava. U socijalističko-komunističkom sustavu sredstva od rente su se koristila za pokrivanje gubitaka u tvornicama i poduzećima, čime su Bužani uvijek bili nezadovoljni, čak se potpisivala i peticija za odcjepljenje ovih naselja od općine Tomislavgrad u posebnu općinu. Tada je bilo dovoljno stanovnika što je bio jedan od kriterija za osnivanje posebne općine.

Danas je broj stanovnika u odnosu na prijeratno stanje znatno smanjen, a u nekim selima nema niti jednog stanovnika.

No, sada je pitanje u što su sve ulagana i ulažu se sredstva ima 30 godina, od demokratskog (!) sustava?

Sredstva nisu primjerena visini oštete za korištenje vode jezera i potopljeno zemljište, ali su sigurna bila dovoljna u 30 godina barem za izgradnju asfalta do svakog sela i u svakom selu u buškoblatskom kraju!

U posljednjih nekoliko godina godišnje u Općinski proračun  od HEP se doznači 2-3 milijuna KM, pa zar je moguće da se od toga iznosa ne može izdvojiti za asfaltiranje, govorimo odokativno, 5-6, pa neka je i desetak km puta do svakog sela? Naravno da je moglo, ali se nije htjelo, nije htjela ni jedna općinska vlast, ali ni Vlada RH koja svake godine dodjeljuje značajna sredstva kao pomoć Hrvatima u B i H, ali za ova sela oko Buškog jezera nema kuna? Žalosno, ali istinito!

I naravno, ovime samo malo zagrijavamo davno otkrivenu toplu vodu, ovo je tema o kojoj se često pisalo i piše, ali se i dalje žitelji sela oko Buškog jezera voze ovakvim putevima???

POGLEDAJTE!

VIDEO 2. HOĆE LI SE IKADA ASFALTIRATI PIT OD MAMIĆA DO ĐIVIĆA U OPĆINI TOMOSLAVGRAD, PUT JE BOŽE SAČUVAJ?!

VIDEO 2. HOĆE LI SE IKADA ASFALTIRATI PIT OD MAMIĆA DO ĐIVIĆA U OPĆINI TOMOSLAVGRAD, PUT JE BOŽE SAČUVAJ, GLAVU IZGUBIT KO NIŠTA?!

Posted by TomislavNews.com on Monday, September 28, 2020

www.tomislavnews.com