TG Gospodarstvo

ZAKLJUČAK OBRTNIČKE KOMORE Federacije o setu obrtničkih i gospodarskih mjera zbog pandemije koronavirusa i utjecaja na obrtništvo i privredu

Zbog širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama te utjecajima novonastale situacije na obrtništvo i privredu Obrtnička komora Federacije zajedno s županijskim obrtničkim komorama predlaže i apelira na nositelje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da donesu set hitnih mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i gospodarstvu. Obrtnička komora Federacije donijela je Zaključe te apleira na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu koji bi obuhvatio privredne mjere.

1. Donošenje Odluke o proglašenju izvanrednih okolnosti na nivou države BiH.
2. Formiranje posebnog fonda koji bi se financiranog institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, a u svrhu sufinanciranja troškova radnika na bolovanjima i samoizolacije.
3. Donošenje Odluke o odgodi plaćanja izravnih i neizravnih poreza obrtnicima i gospodarstvenicima izravno pogođenim krizom do okončanja iste.
4. Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim i gospodarskim subjektima i njihovim radnicima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osigurati buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima.
5. Donošenje Odluke o oslobađanju obrtnika i gospodarstvenika plaćanja doprinosa za vrijeme trajanja pandemije.

6. Donošenje Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnina na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, županijskih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije.
7. Omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama.

S poštovanjem,

Predsjednik OK FBiH
Željko Babić

www.tomislavnews.com/ Poslano od: Stipan Perić, predsjednik OK HBŽ