BiH PolitikaBosna i Hercegovina

ZAPLET: London prijeti sankcijama Čoviću, javili se i Amerikanci. Dodik o njegovu pismu: ‘Ovo je početak 3. entiteta‘

Oni koji ih pokušaju onemogućiti ili poduzeti postupke koji će destabilizirati državu bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama
Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da se izbori u BiH moraju održati sukladno postojećim zakonskim odredbama, a svi koji ih pokušaju onemogućiti ili poduzeti postupke koji će destabilizirati državu zbog toga bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama.

Odvojenim izjavama s takvim porukama u srijedu su se oglasila veleposlanstava SAD i Velike Britanije u Sarajevu pošto je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) raspisalo opće izbore za 2. listopada, a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pismom na adrese različitih dužnosnika međunarodne zajednice upozorio da je ta odluka “protivna vladavini prava i izravna je prijetnja miru i političkoj stabilnosti u BiH”.

Čović je tim pismom najavio da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

Bošnjački političari u srijedu nisu komentirali tu Čovićevu izjavu, a podržao ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, javlja HINA

www.tomislavnews.com/Hina/Foto:Antonio Balic/Cropix