TG ČestitkeTG Zanimljivosti

BLAGDAN JE SVETOG STJEPANA, prvog mučenika i jednog od sedmorice đakona prve Crkve; Molitva svetom Stjepanu

Danas, 26. prosinca, Crkva časti svetog Stjepana (Stipana) prvog mučenika i jednog od sedmorice đakona prve Crkve.

Raspored svetih misa u Župi svetog Mihovila Tomislavgrad: Tomislavgrad u 7:30, 9:00, 10:30 i 12:00 sati, Stipanići u 10:00 sati, Širokovac 11:00 sati.

Prema Svetom pismu, gorljivo je propovijedao o Isusu Kristu, pa je zbog toga osuđen kao onaj koji huli na Boga i govori protiv Mojsijeva zakona. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, te su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali. Evanđeoski zapisi svjedoče kako je za vrijeme mučeništva molio za svoje progonitelje, a podigavši glavu prema nebu, vidio je Božju slavu i proslavljenog Isusa kako stoji s desne Bogu.

Sveti Stjepan se štuje kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje. Njegovo ime je grčkog podrijetla, odnosno grč. στέφανος (stephanos) znači “kruna”, pa tog dana uz Stjepane i one čije je ime izvedeno od tog imena, imendan slave i Krunoslavi.

Nekada je na blagdan sv. Stipana, na Stipanjdan bila misa na Tomića groblju, u duvanjskom selu Brišniku, a nakon mise išlo se na ručak “užinu” kod rodbine i prijatelja u tom selu. Od prije nekoliko godina na Stipanjdan nema mise? Šteta!

Naime, nekada, do 70-tih godina prošloga stoljeća na Stipanjdan se najveći broj duvanjskih djevojaka i mladića zaručivao, odnosno djevojke davale “’manet”, kao znak pristanka na udaju, ili su “uskakale”- mladić ih je odvodio svojoj kući, najčešće ako je bila neka prepreka njihovoj ženidbi.

Ali, tko se još sjeća tih običaja? A bili su jako zanimljivi!

Svim Stjepanima, Stipanima, Stipama, Štefanima, Stipanjkama, Štefama…sretan imendan njihovog nebeskog imenjaka, neka ih čuva i štiti!

Sretan imendan i Krunima, Krunama, Krunoslavima, Krunoslavama…!

MOLITVA SV. STJEPANU PRVOMUČENIKU
Djela naša, molimo, Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću svojom prati, da svaka naša molitva i radnja s tobom vazda počinje i početa da se s tobom dovrši.
Evo nas pred tobom, sv. Stjepane, naš zaštitniče, pozdravljamo te u poniznosti duha i želimo te zamoliti za tvoj zagovor kod svemogućeg Boga, da nam osnaži vjeru, učvrsti nadu, pročisti i usavrši ljubav.
Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…
Sv. Stjepane, za tebe Biblija kaže, da si bio pun Duha Božjega i mudrosti. Preporuči svemogućem Bogu sve naše roditelje i odgojitelje, da im Bog udijeli Duha mudrosti, kako bi i u ovom našem vremenu mogli odgovorno i postojano odgajati svoju djecu prema vrednotama koje nas uči Isus Krist i Katolička Crkva.
Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…
Sv. Stjepane, kao mladić potpuno si svoje srce otvorio Bogu i njegovoj svetoj Riječi, koju su naviještali apostoli. Molimo te, zagovaraj kod Boga našu djecu i mladež, da se u svim izazovima i zavodljivim ponudama života znaju opredijeliti za pravo prijateljstvo s Isusom, koji je Put, Istina i Život.
Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…<3 ❤ ❤ (Kapljice ljubavi Božje)

www.tomislavnews.com