SvijetvjeraZAHVALA

EKSKLUZIVNI FOTO I VIDEO INTERVJU: Prof. Ilija Skočibušić, akademski kipar iz Tomislavgrada, autor unutarnjeg i suautor vanjskog uređenja Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Jučer se iz Svete zemlje,  iz Betlehema, vratio Ilija Skočibušić, akademski kipar iz Tomislavgrada, koji radi na vrlo zanimljivom projektu: Izgradnja Kapele hrvatskih svetaca u mjestu rođenje Isusa Krista. Prof. Skočibušić je autor unutarnjeg i suautor vanjskog uređenja Kapele.

Dočekali smo prof. Skočibušića na povratku u Tomislavgrad i razgovarali s njim o ovom projektu, čija je realizacija počela prije otprilike dvije godine, a naš portal je sve to popratio.

Profesore Skočibušiću, drago nam je vidjeti Vas nakon dva mjeseca izbivanja iz Tomislavgrada i boravka u Svetoj zemlji. Podsjetite nas ukratko o početku projekta?

Gradnja Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu počela je prije dvije godine, a temeljni kamen blagoslovio je kardinal Josip Bozanić. Projekt je to revitalizacije Pastirske poljane u predgrađu Betlehema, u kojoj sudjeluje još pet zemalja s izgradnjom svojih kapela: Italija, Španjolska, Argentina, Kolumbija i Poljska. Kapela hrvatskih svetaca i blaženika zauzima središnji dio i na dva je kata, a tu je smješten i Centar za mlade. Povijesni je to događaj za cijeli hrvatski narod, po prvi put Hrvati imaju svoj bogoslužni prostor u zemlji rođenja našega Isusa, to je čast za jedan narod i jako je teško dobiti priliku i prostor za gradnju kapele. Hrvatski narod je tu priliku dobio zahvaljujući angažmanu fra Tomislava Glavnika, fratra, konventualca iz Zagreba. On je uspio s fratrima Svete zemlje dogovoriti da Hrvati dobiju svoju kapelu, što je Hrvatska vlada velikodušno prihvatila i financirala kompletnu gradnju i zemljište. Na odobrenje kustodije Svete zemlje za uređenje Kapele ja sam, na moju sreću, angažiran i doista sam počašćen na takvom povjerenju. Uređenje Kapele financiraju hrvatski dobročinitelji iz zemlje i svijeta među kojima su se posebno istaknuli naši Duvnjaci.

Možete li ih spomenuti?

Uz mnoge hrvatske donatore Duvnjaci su se u velikom broju odazvali, pa ih, svakako, vrijedi spomenuti: Mijo Matić, Jakoslav Matić, Iljko i Ana Ćurić, obitelj pokojne braće Željka i Ivana Bagarića, fra Branko Radoš, Ivan i Ružica Kovačević, Nikola i Mara Nevistić,  kamenoklesarska obitelj Marić je darovala oltar, među donatorima je i Općina Tomislavgrad i Hercegbosanska županija, a Župa Kupres je velikodušno pomogla u nabavci drveta, pa što reći nego velika hvala svima!

Ovo je bio vaš treći boravak u Izraelu, dokle su stigli radovi i hoćete li trebati još koji put putovati do završetka Kapele.

Sada smo uradili veliki dio, a trebat ću ponovno putovati u srpnju u Betlehem uraditi završne radove i zaštitu drveta. Blagoslov Kapele bio je planiran krajem prošle godine, ali je odgođen zbog poznatih razloga, a planira se svečano otvaranje i blagoslov krajem ove ili početkom iduće godine, što najviše ovisi od ratnih okolnosti na tom području.

Pretpostavljam da ste imali (imate) suradnike dok radite na Kapeli?

-Naravno, njima se i ovim putem želim zahvaliti, jer su oni pomagali pri ugradnji drvenih reljefa: glavni meštar za drvo Ivan Andrić i njegovi pomoćnici Rafo, Antun i Ivan Dedić, te moji pomoćnici Mate Grgić i Slaviša Krajina. A dok smo se mi bavili radom naši hrvatski franjevci u Svetoj zemlji su nas držali kao kap vode na dlanu, fra Željko Barbarić, fra Sandro Tomašević, fra Jago Soče i fra Siniša Srebrenović, zatim bogoslovi hrvatskih salezijanaca, kojima se iskreno zahvaljujem. U posjetu nam je došao i nekadašnji duvanjski župnik fra Slaven Brekalo, susret koji je sve obradovao.

Kako je zamišljeno svečano otvaranje i blagoslov Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu?

Znam da će tim povodom biti organizirano svehrvatsko hodočašće u Svetu zemlju, a o detaljima ja ne bih sada govorio, za to je zadužen netko drugi.

Je li završena i financijska konstrukcija ove povijesne izgradnje, vrlo važne za cijeli hrvatski puk?

Nije, a ako netko želi doprinijeti završnom uređenju kapele u Betlehemu i biti dio ove povijesne priče za hrvatski narod, može dati svoj dar na:
Samostan Svetog Duha,
Sveti Duh 31,10 000 Zagreb
HR4524020061100908284
(svrha uplate: ime i prezime kapela Betlehem)

www.tomislavnews.com/Razgovarala: Ljuba Đikić/Ekskluzivne fotografije i videa: prof. Skočibušić