TG Čestitke

FOTO ČESTITKA : Mate i Iva Pačar iz duvanjskog sela Mrkodola danas proslavljaju 55 godina skladnog braka!

Danas( 25. siječnja, 2022.) bračni par Mate i Iva Pačar, iz duvanjskog sela Mrkodola, slave 55 godina skladnog braka, čestitamo im!

Prije pet godina Iva i Mate bračne zavjete, zavjete ljubavi i vjernosti, obnovili su nakon pola stoljeća skladnog braka,  na svetoj misi koju je predvodio župni vikar fra Petar Drmić. Misi su nazočili njihove četvero djece: kćerke Slavica, Mirjana i Jelena, te sin jedinac Ivica, zetovi Tomislav, Josip i Toni, te nevjesta Anđelka; unuke Antonela, Petra, Katarina, Patricija, Lena i Iva-Mia, te unuk Filip. Bile su tu i sestre i ostala bliža i malo dalja rodbina.

To je bilo prije pet godina, a danas, 25. siječnja, 2022. godine, u svom lijepo uređenom i toplom domu, Mate i Iva skromnije su proslavili 55 godina skladnog, kršćanskog braka.

Mate i Ive, unatoč ne lagodnom životu, odnosno tipičnom gastarbajteskom životu duvanjske obitelji, danas su umirovljenici, koji uživaju, koliko je god to moguće, u zasluženoj mirovini, iako su i djeca i unuci daleko do njih.  Mate je gotovo cijeli radni vijek radio u Njemačkoj, u Minhenu, na gipsu, a supruga mu Iva kod kuće brinula o djeci, o kući, da bi i ona, kada su dvije starije kćerke otišle na studij, s dvoje mlađe djece pridružila se suprugu, gdje su ostali do umirovljenja. Dvije starije kćerke su završile školovanje, udale se, zaposlile i žive u Zagrebu. Sin Ivica je ostao u Njemačkoj, oženio se Livanjkom, žive i rade u Minhenu. Najmlađa kćerka Jelena se udala, živi i radi u Zagrebu.

-Kad sam se udala za Matu došla sam u brojnu obitelj, ja sam bila šesnaesta u toj obitelji. I ja sam iz brojne obitelji, iz istog smo sela, susjedi i jesmo se poznavali i evo, priznajem da sam se u svoga Matu odmah zaljubila, čim sam za ljubav znala. Zgodan, lijep, uvijek nasmijan, volio se šaliti, roditelji nam od starine bili kumovi, je stariji koju godinu, ali, danas bi mladi rekli neodoljiv-kroz smijeh govori Iva-Bekavčuša (rodom iz Bekavaca), uvijek vedra duha, omiljena među djecom i susjedima, pa je svi od milja zovu Bekom.

Mate kaže da su svatovi bili prije pedeset pet godina,  25. siječnja, jer tada nije bilo ljetnih svatova, vjenčanja su bila, uglavnom, zimi. Svatovi su bili na konjima, trajali dva dana, sa svim običajima koji su tada bili u duvanjskim selima. A kako ga sjećanje dobro služi nabrojio nam je, imenom i prezimenom svih 35 svatova i to su u to vrijeme bili brojniji, veliki svatovi.

-A što li danas, znate i sami koliko je svatova na vjenčanjima, druga su danas vremena i drugi običaji. Iva vam je rekla kako je brojna bila naša obitelj, a eto, sada smo ona i ja sami u velikoj kući, a malo nas je, premalo i u cijelom selu. Mi se ne žalimo, djeca imaju svoje obitelji, ali nas redovito posjećuju, zovu svakodnevno, a često i mi “skoknemo” do njih i ostanemo po dva tri mjeseca. Samo neka nama svima, ali i svim ljudima u ovim, po zdravlje nesklonim vremenima, Bog da dobro zdravlje, za sve ostalo je lako – kaže Mate, dok grli svoju Ivu, zaljubljeni kao i prije 55 godina, možda sada i više, jer ne mogu jedno bez drugoga “ni minut”, kako kažu.

Čestitamo Mati i Ivi, neka su nam zdravi, lijepi i živi još dugo, dugo, dugo, što bi im oni koji ih vole poželjeli drugo!

Objavljujemo i foto galeriju od prije pet godina, kada su Mati i Ivi za pola stoljeća braka djeca priredila veliko slavlje, na kojemu je bilo više uzvanika nego na njihovoj svadbi, šale se slavljenici.

FOTO GALERIJA

www.tomislavnews.com/Foto arhiv TN/ Promo tekst

NAPOMENA: Dragi čitatelji i poštovane čitateljice, ukoliko i vi želite nekome čestitati rođenje djeteta, rođendan, godišnjice braka, neki poseban uspjeh, događaj, samo pošaljite čestitku/tekst i fotografiju i mi ćemo rado objaviti!