SvijetTG Kultura/Zabava

FOTO ČESTITKE: POVIJESNI uspjeh Tomislavgradskih mažoretkinja-svjetske prvakinje i viceprvakinje!

Tomislavgradske mažoretkinje sa Svjetskog mažoret i twirling prvenstva vraćaju s naslovom svjetskih prvakinja i viceprvakinja.

Djevojke su osvojile ukupno 6 odličja od čega 4 zlatne, 1 srebrnu i 1 brončanu medalju. Zlatnom medaljom i naslovom svjetskih prvakinja za 2022. godinu okitila se formacijska ekipa kadetkinja u kategoriji s pomponima. Kadetkinja Mara Baković u kategoriji kadetkinje solo štap u konkurenciji 27 timova iz 10 zemalja osvojila je srebrnu medalju i naslov svjetske viceprvakinje. Seniorka Ivana Drmić u kategoriji seniorke solo štap osvojila je brončanu medalju dok su u seniorskoj kategoriji duo štap Ivana Drmić i Marija Ćurković osvojile zlatnu medalju i naslov svjetskih prvakinja. Marija Markić u kategoriji kadetkinje solo pompon i Antea Bagarić i Ena Sučić u kategoriji kadetkinje duo pompon osvojile su također zlatnu medalju i naslov svjetskih prvakinja. Ovo je prvi put da svjetska zlatna, srebrna i brončana medalja u mažoret plesu dolaze u Tomislavgrad i Bosnu i Hercegovinu.

Suci su dodijelili i posebne nagrade Prvenstva, a posebna nagrada za najbolji umjetnički dojam pripala je upravo Ivani Drmić za solo koreografiju, dok je kadetska formacijska koreografija dobila posebnu nagradu za najenergičniji nastup.

“Bez riječi smo. Znamo da smo na pozornici dale sve od sebe ali u ovakvoj konkurenciji bilo je teško predvidjeti bilo što. Ove medalje nagrada su za sav trud koji smo svi zajedno s trenericama, roditeljima i stručnom službom uložili u posljednje dvije vrlo teške i izazovne godine. Nakon četvrt stoljeća postojanja naših mažoretkinja i nakon brojnih državnih i europskih medalja u naš Tomislavgrad i Bosnu i Hercegovinu vraćamo se s titulom svjetskih prvakinja. Mislim da nismo mogli prirediti originalniji poklon svim Duvanjkama i Duvnjacima za Dan Općine Tomislavgrad koji ćemo proslaviti početkom srpnja. Čestitam kadetkinjama, trenericama Ivani Drmić, Ruži Šarac, Mariji Ćurković i Anamariji Papić kao i roditeljima i sponzorima. Hvala svima na potpori”, kazala je Džoana Perković, predsjednica udruge Tomislavgradske mažoretkinje.
Svjetsko mažoret i twirling prvenstvo održalo se proteklog vikenda u Crikvenici. Preko 2000 mažoretkinja iz Hrvatske, Poljske, Kazahstana, Ukrajine, Južnoafričke Republike, Italije, Češke, Slovačke, Španjolske, Mađarske, Slovenije i drugih zemalja borilo se za medalje. Tim sudaca koji se sastoji od mažoret i twirling stručnjaka iz Južnoafričke Republike, SAD-a, Cipra, Kanade, Španjolske, Filipina, Malte i Švicarske kroz dva dana natjecanja između 500 koreografija u nekoliko različitih kategorija presudio je o najboljima.

“Divno je nakon dvije godine restrikcija uživo nastupiti pred publikom i čuti kako čitaju upravo nas kao svjetske prvakinje. Neponovljiv osjećaj. Čestitam mojim kadetkinjama na odlično odrađenom nastupu. Ovo je za neke od njih bio prvi natjecateljski nastup u životu koji će sigurna sam doživotno pamtiti. Upravo je njihova želja da se pojave na svjetskoj pozornici bila moja inspiracija za ovu pobjedničku koreografiju,” kazala je seniorka Ivana Drmić svjetska prvakinja ali i trenerica i koreografkinja nagrađenog kadetskog sastava.

Tomislavgradske mažoretkinje nakon svjetskog prvenstva nastavljaju s pripremama za nastup na XII. Međunarodnom festivalu glazbe, umjetnosti i narodnog plesa koji će se održati u Paraliji, Grčka od 17. – 22. 7. 2022. u organizaciji krovne svjetske festivalske organizacije (WORLD FESTIVAL ASSOCIATION- WOFA). Tomislavgradske mažoretkinje predstavljat će Tomislavgrad i Bosnu i Hercegovinu, a cilj Festivala je predstavljanje i upoznavanje folklora, mažoret plesa, tradicije, nošnje i kulturne baštine, te folklornih i mažoret koreografija i novih plesova.

www.tomislavnews.com/Tomislavgradske mažoretkinje