Bosna i HercegovinaTG Vijesti

FOTO/VIDEO: Planinari iz Tomislavgrada spašavali osječke planinare na ferati “Srce Veleža”!

Jučer je poznati planinar iz PD “Orlova stina” i PD “Prisoje” s kolegicom iz Zagreba krenuo na feratu “Srce Veleža”, inače najtežu feratu u regiji. Ferata je čelična staza, od sajli i klinova, koja se postavlja kroz stijene.
“Nekih pola sata prije ulaska u feratu, sustignemo smo sedam planinara iz Osijeka. Srećom po njih pa smo ih propustili da se penju prvi. Taman u sredini ferate u najtežem dijelu/detalju ove ferate dogodila se nesreća. Planinarka Brankica iz Osijeka je pala prvi pa drugi put i pri tom ozlijedila sebe i još četvoricu kolega. Kada smo došli do njih, ja sam smirivao nezgodnu situaciju, ohrabrio ih i usidrili smo ih na feratu. Odmah sam zvao telefonski brojeve u nuždi da hitno obavijeste GSS, ali, nažalost, brojevi nisu funkcionirali, vjerojatno nije bilo signala.

 

Srećom su i oni, a i mi ponijeli opremu potrebnu za izvlačenje u takvim situacijom(radi se o užadi, karabinerima, prusikama…) pristupio sam pravljenju sustava za izvlačenje. Odlučili smo ij izvući prema vrhu ferate. Nakon deset sati izvlačenja uspjeli smo Planinarku i dvojicu planinara koji su bili ozlijeđeni izvući uz ferate.

“A poskoka ko u priči!”

I planinari iz Osijeka, a i mi bili smo presretni, oni zahvalni što smo ih spasili, a mi što smo im pritekli u nevolji, a bilo je rizično. Sreća je i što smo njih pustili da se penju prvi, jer da smo mi bili prvi ne bi ih ni vidjeli, pa bi ostali u velikim problemima. Bilo je to plesanje po sajlama ferate “Srce Veleža”, ispričao nam je Ilija Babić, planinar koji je i licencirani planinarski vodič, obučen za ovakve situacije.

www.tomislavnews.com/PD “Orlova stina” Tomislavgrad