TG Gospodarstvo

FOTO: FARMA”ROG” iz Roška Polja uzgaja Salers goveda i ima velike planove za budućnost

Zadnjih godina puno češće svjedočimo iseljavanju iz duvanjskog kraja, nego novim poduzetničkim pothvatima i prilikama koje ljudi stvaraju kako bi ostali živjeti i raditi ovdje. Upravo jedna pozitivna priča odvija se u Rošku Polju, a njezini kreatori su bračni par Ivan i Karmela Ljubas te sin Miljenko – Mimo koji su sa širim timom suradnika pokrenuli farmu naziva Rog.

Što su točno Salers goveda?

Farma Rog je mlada, novoosnovana tvrtka koja je s radom krenula u veljači ove godine, a bavi se uzgojem Salers i ostalih goveda.
“Riječ je o francuskoj pasmini goveda, koja su po mnogočemu zanimljiva, ali i lagana za uzgoj. Idealna su za kamenjarske terene, otporna na niske temperature, a nazivaju ih i čistačima terena. Kuda oni prođu teren ostaje ravan i čist poput tepiha”, objašnjava Karmela Ljubas te dodaje kako je jako važno osigurati im dovoljno pašnjaka i vodu. Također, Salers goveda idealna su za eko uzgoj koji s vremenom postaje sve traženiji na tržištu.
Karmela objašnjava kako Salers govedo daje od 10-12 teladi, koja prilikom teljenja teže od 30 – 40 kg.
“Zbog toga se krave lako tele, a telad doje do sedmog mjeseca starosti. Masnoća mlijeka je izuzetno visoka, pa zbog toga telad brzo rastu i dobivaju na kilaži”, dodaje Karmela Ljubas.
Trenutno na njihovoj farmi boravi 50 grla Salersa (krave, telad i 2 rasplodna bika) s tim da još uvijek sva teljenja nisu obavljena. Na farmi imaju i 11 svinja, 10 ovaca s janjcima, 2 muzne krave, 2 tovna junca i maleno tele.
Ovo dinamično okruženje zahtijeva puno pažnje i rada, a dane obitelji Ljubas čini ispunjenim od prvog do zadnjeg trenutka.

Velika potražnja na tržištu
Što se tiče Salers goveda s farme Rog objašnjavaju da su u fazi rasta, prodaja još nije krenula, a vjeruju da u budućnosti neće imati problema s plasmanom na tržište kao što nemaju ni sa ostalim proizvodima i uslugama koje trenutno nude.
“Svinje koje tovimo prodamo na kućnom pragu i uvijek imamo problem s manjkom proizvoda. Također, imamo kupce koje nemaju gdje sušiti i obraditi meso, pa onda mi to za njih napravimo. Svake godine imamo sve više upita za naše proizvode, a možemo se pohvaliti i osvojenim zlatom i srebrom na Kobasicijadi u Tomislavgradu koja se održala 2019. godine. Lani nažalost nije održana zbog covid okolnosti, ali nadamo se da će se ove godine ispuniti uvjeti za održavanje”, objašnjava Karmela te dodaje kako imaju i inovativne planove za skoru budućnost koji se tiču samog finalnog proizvoda.

Kako izgleda jedan dan na farmi?

Kao što smo i pretpostavili, na farmi se ustaje rano ujutro, u 6.00 sati se pije prva kava i dodjeljuju poslovni zadaci za taj dan.
“Muški dio tima ide na svoj posao, a ja idem u štalu gdje obavljam čišćenje, mužnju, hranjenje životinja koje su u štali. Poslije toga idem u obilazak naših Salersica, pogledam imamo li neko novo tele ili neki problem koji trebam riješiti sama ili uz pomoć svojih veterinara. Potom idem doma, pravim kruh i ručak jer dečki su tu u 12.00 sati i pazimo na to da jedemo zdravo i kvalitetno. Po kući i oko nje uvijek se nađe posla, ali isto tako trebam vrijeme za kavu i knjigu u koju sam velika zaljubljenca. Predvečer također slijede radovi u štali i posjet našim kravicama. One su trenutno u polju, tako da ih po cijeli dan vidim iz dnevne sobe. Ponekad ih dvogledom tražim,” kaže nam Karmela uz smijeh.

U planu je i turistička dimenzija priče

Iako su tek na početku, obitelj Ljubas sa svojom farmom ima velike planove.
“Definitivno nećemo ostati samo na uzgoju, imamo želju povezati više djelatnosti u jednu. Plan je cijelu priču zaokružiti i sa turističkim segmentom, naš krajolik je pogodan za vrhunski seoski turizam koji bi uključio i bogatu gastronomsku ponudu te pružio pravi odmor za dušu,” objašnjavaju nam iz farme Rog te dodaju kako Roško Polje ima jako puno potencijala u svakom smislu te se ne boje odvažiti i uložiti u njegovo oživljavanje.
“Želimo promovirati ljepotu ovog kraja i vratiti život koji je nekada bio tu. Htjeli bismo motivirati mlade obitelji da ostanu ovdje, da ulažu i žive u ovom kraju”, ističe Karmela Ljubas.
Tvrde da odluka za ovakvom vrstom posla nije došla preko noći, trebalo je prije svega usuditi se, a potom uložiti puno volje, ljubavi, ali i materijalnih sredstava.

“Naša obitelj se na selo vratila prije sedam godina. Vratili smo se u mjesto iz kojeg obitelji svaki dan odlaze. Znali smo da to želimo i često smo vodili razgovore odakle krenuti. Muž, sin i ja smo ljubitelji životinja, a sin prema traktorima i velikim strojevima gaji ljubav još od malih nogu tako da je jednoglasna odluka bila da ćemo ići u smjeru toga da svoj život posvetimo selu, prirodi i životinjama. Salers goveda su nas privukla na prvu, kad smo ih vidjeli uživo odmah je pala odluka da je to ono čime ćemo se u budućnosti baviti. Imamo dosta uraslih terena, dosta njiva koje nitko ne obrađuje, tako da je to bio pun pogodak. Zadovoljni smo svojim radom i životom, a od budućnosti očekujemo još i puno više”, zaključuje Karmela.

www.tomislavnews.com/Tekst i foto: Jelena Čevra