Bosna i HercegovinaHrvatskaTG Politika

FOTO: MINISTAR vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman u Bugojnu: “Hrvatski narod u B i H je autohton i to će se morati pokazati i u novom izbornom zakonu”

Danas smo u Kandiji zapalili svijeću za hrvatske žrtve iz Domovinskog i drugih ratova, te nazočili svetoj misi povodom svetkovine sv. Ilije Proroka, koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić.
Važno je rasvijetliti mračnu prošlost da bismo mogli zajedno živjeti, da bismo otvorili novo poglavlje suživota. Važno je rasvijetliti prošlost, sudbinu nestalih i poginulih.
Hrvati u Bugojnu obilježavaju 28. godišnjicu od stradanja tijekom ratnih sukoba s bošnjačkom Armijom BiH. Oko 16 tisuća Hrvata je prognano u ljeto 1993. godine, ubijeno je oko 300, a za još 15 najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika te srednjobosanske općine, koji su najprije zarobljeni i odvedeni u logore, a zatim ubijeni, još uvijek se traga.


Bugojno je danas test svima u Bosni i Hercegovini kako bi se vratio duh tolerancije i multietničnosti. Žalosna je činjenica da je u usporedbi s vremenom prije ratnih sukoba ovdje živjelo oko 16 tisuća Hrvata, a danas svega 2.500. Ovdje bi trebalo stvoriti preduvjete za njihov povratak.

Tu će Vlada Republike Hrvatske i sve njezine institucije pomoći odgovarajućim projektima prekogranične suradnje i korištenjem EU fondova. Siguran sam da će se Hrvati Bugojna moći vratiti u svoj zavičaj i da će se opet ovdje njegovati i isticati hrvatski identitet uz poštovanje svih ostalih vjera i nacija.


Očekujem da će Hrvati u Bugojnu i cijeloj BiH ostvariti jednakopravnost. Hrvatski narod u BiH je autohton i to će se morati pokazati i u novom izbornom zakonu, koji će omogućiti Hrvatima izbor vlastitih legitimnih političkih predstavnika u sva tijela vlasti kao što je to predviđeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom, objavio je na svom FB profilu ministar Gordan Grlić Radman.

www.tomislavnews.com