BiH PolitikaBosna i Hercegovina

FOTO: Federacija BiH dobila rekordan Proračun u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je, pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, održao dvije sjednice, izvanrednu na kojoj je potvrdio Prijedlog proračuna Federacije BiH za ovu godinu u rekordnom iznosu od skoro 7,5 milijardi KM te ranije sazvanu redovitu sjednicu.

Prema obrazloženju kojeg je izaslanicima ponudio Toni Kraljević, ministar financija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH, rekordan Proračun F BiH za 2024. godine donosi brojna povećanja izdvajanja za više različitih kategorija, od umirovljenika i branitelja do povećanih izdvajanja za razvoj poduzetništva i izgradnju podutničke infrastrukture. Uvećani su i tranfseri nižim razinama vlasti, općinama, gradovima i županijama što će pomoći u realiziranju projekata. Također, povećana su i  izdvajanja za stambeno zbrinjavanje mladih, obnovu sportskih objekata, a po prvi put za svako novorođeno dijete osigurana je jednokratna potpora od tisuću KM za što je izdvojeno 16 milijuna KM. Za Fond solidarnosti iz kojeg se financiraju troškovi liječenja teško oboljelih pacijenata izdvojeno je dodatnih 50 milijuna KM.

Pored Proračuna, Dom naroda na istoj je sjednici potvrdio i Prijedlog zakona o njegovu izvršenju. Potporu su dobile i Odluke o financijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog zavoda za zapošljavanje  za 2024. Godinu,  zajedno s procjenom plana za 2025. i 2026. Federalnog zavoda za zapošljavanje.  Uz navedene, osvojene su i Odluke o načinu izvršavanja Financijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja kao i Financijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2024. godinu. Na  početku izvanredne sjednice Doma naroda,  mandate je preuzelo dvoje izaslanika iz reda bošnjačkog naroda; Emir Begić iz Tuzlanske i Vildana Bešlija iz Sarajevske županije. Oni će u Domu naroda zamijeniti Izena Hajdarevića i Irfana Čengića koji su u međuvremenu preuzeli druge dužnosti.

Nakon izvanredne, Dom naroda je danas održao i redoviti sjednicu. Na njoj je među ostalim, usvojen Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH. Ovim zakonom omogućeno je formiranje registra pedofila koji će biti dostupan nadležnim institucijama, s posebnim naglaskom na obrazovne kako bi se spriječilo zapošljavanje takvih osoba i pristup novim eventualnim žrtvama, priopćeno je iz Doma naroda Federacije Bi H.

www.tomislavnews.com