HB ZupanijaTG Kultura/Zabava

FOTO: Gimnazijalci iz Tomislavgrada i Livna na zajedničkoj terenskoj nastavi

TERENSKA NASTAVA PRVIH RAZREDA
Piše: Matea Radoš, prof.

U ponedjeljak 25. 3. 2024. godine održana je terenska nastava iz latinskog jezika i povijesti u suradnji s Gimnazijom Livno. Učenici naše i livanjske gimnazije su posjetili značajnije lokalitete iz rimskoga vremena na području Hercegovine.
Najprije smo posjetili prekrasnu crkvu sv. Ante Padovanskog na Humcu te muzej u kojem su učenici imali priliku vidjeti Humačku ploču te poznatu zbirku Majka. U muzeju su, uz navedeno, izloženi i primjerci različitih antičkih predmeta kao novčići, nakit, vrčevi i posude, svjetiljke, sulice , mačevi itd.
Nakon posjeta Humcu spustili smo se do obližnjeg vojnog logora, u ljubuškom kraju poznatijeg kao Bigeste. Bigeste je poznatiji vojni tabor na području BIH, smješten na privatnim parcelama dviju obitelji. Franjevac Bonicije Rupčić je 1976. godine pokrenuo radove na ovom mjestu i time potaknuo istraživanje koje traje i dandanas. Učenici su ipak bili najviše oduševljeni tvrđavom smještenom iznad samog grada. Izrasla iz hercegovačkog kamena i obasjana suncem tvrđava ponosno stoji još od 15. stoljeća. Svjedok je koji progovara onda kada šutimo i razmišljamo što se ovdje u prošlosti dogodilo. Narodna predaja kaže da je herceg Stjepan Kosača u čast žene Ljubuše tadašnje mjesto nazvao Ljubuški. Više o tvrđavi učenici su saznali od našeg profesora Ivana Ivančića koji je na zanimljiv način predstavio mjesto. Nadalje smo posjetili kasnoantičku vilu Mogorjelo, u blizini Čapljine. Ova vila predstavlja najljepše izdanje iz rimskog vremena na našim prostorima, a 2002. godine proglašena je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Naši učenici prekinuli su tišinu ovoga mjesta te ga nakratko oživjeli. Nakon kratkog predavanja profesorice Ivane Šarić učenici su razgledali vilu i razmijenili razmišljanja sa svojim profesorima. Znatiželjniji su se zavukli u skrovite odaje tražeći savršeno mjesto za fotografiju, a oni hrabriji su se poigrali s konjima na obližnjoj livadi.
Na zadnjoj našoj postaji čekali su nas pod vedrim nebom kameni spavači. Radimlja na putu između Stoca i Čapljine smatra se danas najljepšom i najpoznatijom nekropolom stećaka u BIH. Tu se ponosno izdižu 133 nadgrobna spomenika s različitim motivima i natpisima. Mjesto koje potiče na razmišljanje o životu i smrti, mjesto koje predstavlja i prošlost i budućnost. Dok smo se prisjetili nekih stihova Maka Dizdara o stećcima, sunce nas je ispratilo našim krajevima i domovima, objava je

www.tomislavnews.com