TG Politika

OO HDZ BiH Tomislavgrad: Osvrt na današnju, 25. sjednicu OV-a Tomislavgrad

Na današnjoj sjednici OV-a Tomislavgrad naš vijećnik je postavio pitanje: zašto je općinsko čelništvo zanemarivalo upozorenja vezana za Odluku o pristojbi za financiranje športa i tjelesne kulture (“Službeni glasnik Općine Tomislavgrad”, broj 10/09), jer je ista protuustavna?

Ustavni sud Federacije BiH je gotovo identičnu odluku Općine Livno ukinuo prije nekoliko godina, te je Općina Tomislavgrad jedina općina na području HBŽ-a koja je takvu pristojbu naplaćivala prilikom registracije vozila (10 KM za fizičke osobe i 30 za pravne osobe) i na taj protuustavan način uzimala novac od svojih građana i pravnih osoba. Ustavni sud Federacije BiH je 13. veljače 2024. donio presudu broj: U-22/23 kojom ovu općinsku Odluku ukida. Unatoč ovoj činjenici, Općina je navedenu pristojbu naplaćivala do 25.03.2024. i prestala tek nakon upozorenja našeg vijećnika. U cijeloj ovoj situaciji ne zna se što je tragičnije, činjenica da Načelnik nije upoznat sa presudama Ustavnog suda i za objašnjene zadužuje svoga pomoćnika, ili samo tragikomično objašnjenje tog pomoćnika.

Gotovo identičnu situaciju imali smo i u Domu zdravlja Tomislavgrad gdje su se osiguranicima s uplaćenom premijom zdravstvenog osiguranja (markica), naplaćivale određene zdravstvene usluge kao i laboratorijske pretrage koje spadaju u sekundarnu zdravstvenu zaštitu, te se na taj protuzakonit način uzimao novac od najranjivije skupine u našem društvu – pacijenata. I u ovom slučaju su upozoravani svi akteri (DZ Tomislavgrad, ZZO HBŽ, kao i Općina Tomislavgrad jer se radi o DZ u Tomislavgradu), međutim, nezakonita praksa je nastavljena do donošenja presude Kantonalog suda u Livnu, broj: 10 0 U 005534 21 U, od 26.09.2022. Presuda je donesena po pokretanju postupka od strane oštećenog pacijenta i zahvaljujući njemu, a ne dobroj volji ranije navedenih aktera, prestala je protuzakonita naplata zdravstvenih usluga. Općina Tomislavgrad ne može financirati niti jedan dio zdravstvenih usluga DZ-a Tomislavgrad, osim jednim dijelom Hitnu pomoć. Financira ih osnivač, Hercegbosanska županija, odnosno ZZO HBŽ-a.

Stoga se postavlja pitanje: zašto naša Općina i DZ Tomislavgrad primjenjuje protuzakonite i protuustavne akte, sve do trenutka dok nadležni sudovi u BiH iste ne ukinu?

Na današnjoj sjednici javnost je imala priliku uvjeriti se još jednom u odnos vladajućih prema braniteljskoj populaciji. Naš vijećnik je postavio pitanje o skrivanju obilježja hrvatskog naroda prilikom otvaranja Odjela za fizikalnu terapiju u Staračkom domu, gdje je uz zastavu Bosne i Hercegovine bila istaknuta još samo zastava Turske, čija je vojna misija sudjelovala u opremanju odjela. Umjesto da odbije izaći za govornicu bez istaknutih obilježja hrvatskog naroda,  Načelnik „pilatovski“ prebacuje odgovornost na ravnatelja navedene ustanove. Možda ga treba podsjetiti da je Općina, točnije Općinsko vijeće osnivač iste.

Na drugo pitanje istog vijećnika, o sudbini petorice branitelja koji su donedavno bili zaposlenici Općine i ostali bez posla, a Načelnik im obećao pronaći rješenje unutar općinskih institucija i na kraju nije ispunio isto, on odgovara kako ne mogu svi raditi u javnoj službi. Zanima nas kako se nije vodio tim argumentom kad je nedavno, na mjesto svog pomoćnika zaposlio vjenčanog kuma?

OO HDZ BIH Tomislavgrad