TG Kultura/ZabavaTG ZanimljivostiU pohode prošlosti

FOTO/KRATKA povijest “Prvog glasa Duvna”: Tko je sve, u pola stoljeća, ponio titulu “prvog glasa Duvna”, od 1973.- 2023. godine

U srijedu i četvrtak, 12. i 13. travnja, 2023. godine u kino dvorani KIC-a u Tomislavgradu održano je natjecanje amatera pjevača “Prvi glas Duvna, 2023.” o čemu je naš portal Tomislavnews.com slikom, riječju i vedeom izvijestio i pobjednicima čestitao.
Za svaki slučaj, još jednom ponovimo: Prvu večer “Prvog glasa Duvna, 2023.” pobjednika/pobjednicu je birao stručni žiri, dok je sinoć, drugu večer pobjednicu/pobjednika birala publika. Nastupilo je 10 natjecateljica/natjecatelja, a pobjednica je, po ocjeni stručnog žirija bila Marija Knežević.

Drugu večer glasala je publika, a najviše glasova dobila je i pobjednicom proglašena Mirna Papić. Napomenimo da su ovogodišnji Prvi glas Duvna uspješno organizirali KIC Tomislavgrad, Općina Tomislavgrad i Radio postaja Tomislavgrad. Treba li reći da su ulaznice “planule”!

U POHODE PROŠLOSTI “PRVOG GLASA DUVNA”

Ulaznice su planule baš kao što se tražila karta više na prvom održanom “Prvom glasu Duvna”, 20. studenog, 1973. godina, na prvim Duvanjskim danima kulture (DDK).Na tom Prvom glasu prve večeri isto je birao stručni žiri, a druge večeri publika, ali biralo se u dvije kategorije: zabavna i narodna pjesma. U dvije večeri, unatoč zimskom hladnom vremenu i hladnoj sali koju Ćibo (sada pokojni) nikada nije dovoljno ugrijao, više je publike ostalo izvan dvorane nego je bilo u dvorani, koja je tada imala 400 sjedećih mjesta, a stojećih, koliko se uspije natiskati (oko 100). Prvi pobjednik prvog “Prvog glasa Duvna” bio je gimnazijalac Hadže Kozarić (kasnije i sada poznati liječnik, doktor) u zabavnim melodijama s pjesmom “Majko stara”, a Mesko Dulaš, gimnazijalac također, u narodnim.

Svi su pjevali uz pratnju VIS “Kondori” u sastavu: Tihomir Baković, Miro Radoš, Mustafa Ajdinović i Bože Petrović. Bez Kondora se nije moglo zamisliti ni jedno slavlje u duvanjskom kraju!

VIS “Kondor”

Prigoda je ovdje podsjetiti se fotografijom iz 1967. godine na prvi duvanjski VIS “Mjesečari”!

“Kondori” će pratiti sve “Prve glasova Duvna” održavane u okviru godišnje kulturne manifestacije “Duvanjski dani kulture”. Bilo je godina kada Prvi glas nije održan, a pišemo po sjećanju, do Domovinskog rata, dakle u 18 godina, održano je 15 “Prvih glasova”. Nekih prijeratnih pobjednica/pobjednika, bilo u narodnoj ili zabavnoj pjesmi, po ocjeni žirija ili publike, uz dvojicu spomenutih, se sjećamo: Ilija Baćak, Drago Šarić (pokojni), Hasan Ramić, “Duvanjski slavuji”, Ilija Krišto, tada student, a danas dr.sc. s pjesmom “Mila majko ide brod”, Tonka Ćosić, Đemo Bukvić, Vesna Žilić, Ethem Selimović, jedanaestogodišnja Josipa Pačar, danas Baković, poznata duvanjska maratonka, Harisa Kozarić… i mnogi drugi kojih se trenutačno ne možemo sjetiti (neka oproste, mogu u komentarima dopuniti!), a Mesko Dulaš je pobjeđivao više godina.
U ratnim godinama nikome nije bilo do pjesme, pa ni u poratnim. A onda, 2011. godine, petnaestak godina iza rata, skupina mladih ljudi okupljenih u UG “Dobri ljudi” pokreće inicijativu za oživljavanje “Prvoga glasa Duvna” i uspijevaju održati u tri naredne godine natjecanje, vrlo uspješno!

 

Sjećamo se da je 2011. godine pobjednica bila Kristina Skočibušić, studentica, sada je Pačar, kojoj je pobjeda dale veliki vjetar u leđa pa je nastavila i dalje pjevati, pjeva i danas, a u ovogodišnjem “Prvom glasu” bila je članica žirija.
Nakon tri održana Prva glasa, Udruga “Dobri ljudi” je 2013. godine snimila DVD i predstavila ga publici na priredbi u Elementsu u Tomislavgradu.
Nakon toga, 2014. godine organizaciju “Prvog glasa Duvna” preuzima KIC Tomislavgrad i od tada, koliko se sjećamo, nije organiziran samo u dvije pandemijske godine. A pobjednice/pobjednike “Prvog glasa Duvna” od 2011. godine možete naći na svim portalima, u zapisima, a mi izdvajamo pobjednicu u dvije godine, 2013. i 2014. Martinu Perić, tada studenticu Prava u Splitu. Mogli bismo o “Prvom glasu Duvna” koji traje s prekidima već pola stoljeća još mnogo napisati, posebice zanimljivosti, istinite anegdote, šale vezane za ovu kultnu priredbu, ali, možda, jednoga lijepoga dana, kadu bude više vremena i to napišemo, nadugo i naširoko, jer vrijeme briše sjećanje, a napisano ostaje!
Do tada, čestitamo sada i opet svim pobjednicima i pobjednicama “Prvoga glasa Duvna” i neka još dugo traje!

www.tomislavnews.com/Tekst: Ljuba Đikić/Foto arhiv i M. A./Foto uz naslovnicu: Mirna Papić (u sredini) nakon proglašenja pobjednice, po izboru publike, “Prvog glasa Duvna, 2023.” prima čestitke od daniječe Papić, ravnateljice KIC-a