Bosna i HercegovinaTG Kultura/Zabava

FOTO: Međunarodni znanstveno – stručni skup “Kulturna baština i identitet Hrvata u BIH”

U organizaciji Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine, UHAKUD-a, Instituta za migracije iz Zagreba i Filozofskog fakulteta Mostar u Širokom Brijegu je 10.i 11.studenog održan Međunarodni znanstveno-stručni skup “Kulturna baština i identitet Hrvata u BiH”.
Bila mi je velika čast i zadovoljstvo biti dio eminentnog društva koje je okupila ova konferencija, i imati svoju prezentaciju i predstaviti rad našeg društva kao i naše “Roško kulturno ljeto” na temu “Kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture”.


Prvi dan smo obišli sve važne lokalitete koji su baštinici hrvatske tradicijske kulture u Širokom Brijegu i okolici. Od Misišta preko Groblja mira na Bilima do samostana i Galerije Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu. Skup je okupio eminentne stručnjake sve redom doktore znanosti i doktorante koji se bave i istražuju Kulturni identitet Hrvata u BIH, tradiciju i običaje koji u pojedinim dijelovima izumiru, govorilo se o potrebi hitnog donošenja mjera kako bi se sačuvali izvorni napjevi, kola, ali prije svega bitno je prenijeti na mlađe generacije, jer zaštita Unesco-a kulturne baštine nije preduvjet da se ona i očuva, o čemu postoje primjeri iz prakse .

Drago mi je da smo mi prepoznati kao društvo koje nastoji očuvati našu baštinu i ubuduće ćemo još gorljivije raditi na tome. U prilog tome ide i činjenica kako su nam dvije članice trenutno na Seminaru folklora Hrvata u BiH „Seminar folklora hrvatskih plesnih zona“ pod vodstvom Andrije Ivančana, etnologa, polonista, etnokoreografa i umjetničkog voditelja FA Linđo, Dubrovnik, koji se također održava u Širokom Brijegu, piše Iva Krajina, predsjednica HKUD “Fra Jozo Križić” Roško Polje.

www.tomislavnews.com/Roško kulturno ljeto