TG Kultura/Zabava

FOTO: Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi fra Mije Čuića Bukovica-Brišnik

Jučer, 9. studenog 2022. godine učenici i nastavnici naše škole uz prigodan program obilježili su manifestaciju Mjesec hrvatske knjige kako u središnjoj školi Bukovica tako i u područnoj školi Brišnik.

Obilježili smo ovu manifestaciju susretom s piscima pa su u našoj školi danas s nama naše nastavnice i spisateljice Iva Bagarić i Ivana Ćurić. One su već ostavile trag na ovom našem prostoru.

Iva Bagarić radi kao nastavnica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi fra Mije Čuića u Bukovici. Piše pjesme i igrokaze za djecu. Sudjelovala je u pisanju školske monografije gdje je objavljena njezina drama Naš Miško u kojoj je prikazan lik i djelo fra Mije Čuića. Šira javnost ju je upoznala čitajući njezine duhovite i zanimljive kolumne na portalu Tomislavcity pod nazivom Dašak moga zavičaja koje su ujedinjene u zbirku priča Jakin Broć iz mista plemenita priče. Zbirka obiluje prelijepim opisima, a autorica je i majstorica naracije, ima izvanredan dar pripovijedanja koje teče prirodno, neusiljeno, s lakoćom, rekli bismo elegantno. Likovi su tipovi pojedinih duvanjskih karaktera, a autoričin jezik je lijep, čisti hrvatski književni jezik dok likovi govore osebujnim lokalnim govorom. I ovom prilikom zahvaljujemo Ivi koja naše stare hrvatske riči čuva od zaborava. Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u suradnji da Studijem hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru organiziralo je 5. studenoga 2022. šesnaesti ikavski skup na kojemu je sudjelovala i naša Iva Bagarić koja je dala svoj doprinos čitajući priče na ikavici.

Ivana Ćurić, profesorica razredne nastave, autorica je sljedećih djela: Iz dnevnika jedne mlade, San o vječnom Božiću, Folirant u razredu, Sedmero znatiželjnih i Moj tata superheroj.
Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Pjesme i prozne tekstove objavljuje u dječjim časopisima: Osvit, Cvitak i Mak.
Napisala je i nekoliko igrokaza koji su izvođeni na školskim priredbama.
Pričom U strahu su velike oči izborila se za drugu književnu nagradu “Dr. Eso Sadiković”, a kratka priča Nevista dobila je književnu nagradu na ” Prvim danima Petra Miloša”.
U Splitu, 16. rujna sudjelovala je na Pričiginu- Festivalu pričanja priča gdje je prisutne oduševila britkim duvanjskim humorom.
Ivanin stil je jednostavan, ali u isto vrijeme bogat i plastičan, a uzbudljivi zapleti čitatelja drže u napetosti i nestrpljenju.
Njezine kratke i jezgrovite priče, u isto vrijeme sadržajne, protkane humorom, imaju sve ono što nam je potrebno u ovom vremenu materijalizma, teških i crnih tema. Imaju upravo onu toplinu i neposrednost koja u vremenu otuđenosti ostaje kao duboka čežnja čovjeka za čovjekom.

Ovih dana učenici su na satima hrvatskog jezika govorili o važnosti knjige, o potrebi čitanja kao temelja znanja. Budući da u školskom planu i programu imamo planiran susret s piscem, mi smo ga upriličili danas tako da je ravnateljica škole Marija Karačić simbolično nagradila po dvoje najboljih čitatelja iz svakog razreda kako u Bukovici tako i u Brišniku i Rošku Polju.

Nagrađeni učenici u Bukovici su: Marko Andrić i Anđela Šarić, učenici šestog razreda; Ivana Zorić i Matea Bagarić, učenice sedmog razred; Marijan Bagarić i Danijela Ćurić, učenici osmog razreda i Ljubica Buljan i Ana Skočibušić, učenice devetog razreda.

Nagrađeni učenici iz Roškog Polja su: Valentina Krajina i Ana Krajina

Nagrađeni učenici iz Brišnika su: Marina Madunić i Gabrijela Musić, učenice šestog razreda; Marijan Tomić i Ruža Bagarić, učenici sedmog razreda; Petar Ćurić i Jelena Klarić, učenici osmog razreda i Ivana Spajić i Anita Ćurčić, učenice devetog razreda.

Umjetnost je osobita ljudska djelatnost, ona je nešto uzvišeno, u njoj snovi mogu oživjeti a život se izmijeniti. U njoj se oslikavaju duše umjetnika. I mi smo danas malo zastali i poslušali zanimljivu skladbu koju nam je izvela učenica šestog razreda Gabrijela Musić u područnoj školi Brišnik.

Sve ovo su pripremale nastavnice hrvatskog jezika Iva Bagarić, Blagica Bagarić, Danijela Musić i Marija Papić uz veliku podršku naše uprave i ravnateljice Marije Karačić. Poruka ovog susreta je: Čuvajmo i njegujmo lijepu hrvatsku riječ, a volimo sve što je hrvatsko!

Nastavnica hrvatskog jezika i književnosti: Blagica Bagarić

Osnovna škola fra Mije Čuića Bukovica – Brišnik

Više fotografije može vidjeti na objavi s web stranice Osnovne škole fra Mije Čuića Bukovica

www.tomislavnews.com